Δώδεκα από τις 25 μετοχές του FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υστερούν σε αντίδραση από την αρχή του χρόνου. Ή αλλιώς, ΑΔΜΗΕ, Alpha, Lamda, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Aegean, Σαράντης και Πειραιώς είναι τα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία απόδοσης των μετοχών για το ά 3μηνο, έτσι όπως τα επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης.
Η κάθε μία, βεβαίως για τους δικούς της λόγους, υστερεί σε απόδοση έναντι της αγοράς, αφού ο γενικός δείκτης ενισχύεται από την αρχή του χρόνου κατά 6,93%.
Στον ΑΔΜΗΕ, που πλέον αποτελεί το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά ενέργειας, στη μεταφορά του ρεύματος τα κέρδη διαμορφώνονται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε 4%. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η ανακοίνωση του μερίσματος για την απελθούσα χρήση, ενώ δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς την περαιτέρω μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ.
Η Alpha Bank καταγράφει απώλειες από την αρχή του 2021 παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές πλέον έχουν άλλη άποψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές βλέπουν το εγχώριο στοκ των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το καινούργιο guidance που έδωσε η διοίκηση Ψάλτη, προγραμματίζοντας μία ακόμη τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 για να επιτύχει τον στόχο της.
Πλέον οι αναλυτές αποτιμούν τη μετοχή της Alpha με βάση τις προβλέψεις για το 2023 (και όχι για το 2022), φτάνοντας στη νέα τιμή στόχο των 1,40 ευρώ ανά μετοχή.
Παίρνουν δε θέση overweight για τη μετοχή της τράπεζας, η οποία θεωρούν ότι διαπραγματεύεται με έναν «μη απαιτητικό» δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/BV) 0,25x για το 2022 για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) του 7% που προβλέπουν για το 2023.
Μόλις 3,8% η απόδοση στην Lamda από την αρχή του 2021, τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά έργα στην Ευρώπη, το Ελληνικό, αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά μετά τις χωροταξικές νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.
Επίσης, 3,8% απόδοση έχει ο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος θα διανείμει φέτος μέρισμα πάνω από 1 ευρώ, μαζί με τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισε από την πώληση της συμμετοχής στη RomTelecom.
Στο 0,8% διαμορφώνεται η απόδοση της ΕΧΑΕ. Η συρρίκνωση των αποτελεσμάτων το 2020, το ψαλίδισμα των ταμειακών διαθεσίμων από τις αλλεπάλληλες επιστροφές κεφαλαίου και η έλλειψη πυξίδας για την αύξηση εσόδων στο μέλλον, προβληματίζουν την αγορά.
Στο 6,3% διαμορφώνονται τα κέρδη του Φουρλή, υποαποδίδοντας σε σχέση με τον δείκτη, ως αποτέλεσμα του κλειστού λιανεμπορίου λόγω πανδημίας.
Μόλις στο 2,7% τα κέρδη για την Coca Cola που υστερεί σε σχέση με τα υψηλά 52 εβδομάδων (27,70 ευρώ).
Η Τέρνα Ενεργειακή, μετά την προσέγγιση των ιστορικών υψηλών στα 14,78 ευρώ, παρουσιάζει διακυμάνσεις. Η πώληση ποσοστού εκ μέρους του κ. Γιώργου Περιστέρη προκειμένου να αυξήσει τη θέση του στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο αποχώρησης της Reggeborgh, είναι μερικές από τις εξελίξεις που σημάδεψαν την κίνηση της μετοχής στο ά 3μηνο. Η απόδοσή της είναι αρνητική από την αρχή της χρονιάς κατά 4,5%.
Κέρδη 5,3% για τον ΟΠΑΠ, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε χθες με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων ανακοίνωσε μικτό μέρισμα 0,45 ευρώ για μια χρονιά που τα καταστήματα ήταν κλειστά.
Στο 2,3% τα κέρδη για την Aegean, η οποία όμως, έχει μπροστά της την κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ.
Υποαπόδοση τέλος για τον Σαράντη κατά 7,4%.