Ενα δεύτερο παράλληλο ...ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήγει και αυτό στη τσέπη του καταναλωτή θα συνοδεύει τον δεύτερο, παράλληλο ΕΛΑΠΕ, που συστήνεται, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2021 για την αμοιβή των ΑΠΕ οι οποίες εισέρχονται από φέτος για πρώτη φορά στο σύστημα.
Πρόκειται για τον μηχανισμό που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με το τίτλο “Μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ”.(ΕΛΑΠΕ)
Το Ταμείο θα συνεισφέρει 202 εκατ. ευρώ κατανεμημένα στη πενταετία 2021-2026 και τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα καλύπονται από ένα νέο ρυθμιζόμενο δυναμικό έσοδο, “κάτι σαν το ΕΤΜΕΑΡ”, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά. πηγές του υπουργείου Περιβάλλοτος- Ενέργειας.
Το ΕΤΜΕΑΡ είναι η χρέωση υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, ανεξαρτήτως παρόχου.
Μόνον για το 2021 ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι θα εγκατασταθούν νέες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.601 MW , εκ των οποίων τα 640 MW αιολικά, τα 932 MW φωτοβολταϊκά, τα 10 MW από μικρά υδροηλεκτρικά, τα 15 MW από βιομάζα και 2 MW από ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης). Σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα, αναμένεται ότι θα διαμορφώνεται κάθε έτος η νέα ισχύς από ΑΠΕ που θα εισέρχεται στο σύστημα με βάση τους στόχους για τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας ως το 2030, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Ο νέος ΕΛΑΠΕ και το νέο ΕΤΜΕΑΡ, που θα τρέχουν παράλληλα με τον παλαιό ΕΛΑΠΕ και το γνωστό ΕΤΜΕΑΡ, τα οποία από εδώ και πέρα θα αποζημιώνουν μόνον τις ΑΠΕ που λειτουργούσαν ως τις 31.12.2020, κρίθηκαν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέο έλλειμμα στο Λογαριασμό.
Το 2020 ο ΕΛΑΠΕ έτρεχε με ρυθμό που έδειχνε ότι θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα άνω των 200 εκατ. ευρώ, πράγμα που ανάγκασε τον Νοέμβριο του 2020 την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας να λάβει μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων εφάπαξ εισφορά 6% στα έσοδα του 2020 για τις ΑΠΕ που είχαν τεθεί σε λειτουργία ως τις 31/12/2015, μία επίσης εφάπαξ χρέωση στους προμηθευτές κλπ, προκειμένου να αναταχθεί το έλλειμμα.
Ωστόσο ήταν προφανές ότι όταν λήξουν τα μέτρα αυτά και με την συνεχή είσοδο νέων ΑΠΕ στο σύστημα το πρόβλημα θα επανεμφανιζόταν.
Βέβαια το 2020 είχε αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της πρώτη φάσης της πανδημίας, όπως την μεγάλη πτώση της τιμής των ρύπων το δεύτερο τρίμηνο, τη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής του ηλεκτρισμού που άσκησαν έντονες πιέσεις στο σύστημα, στα έσοδα και τις δαπάνες του ΕΛΑΠΕ. Από το δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς επήλθε μία ανάκαμψη σε όλα τα μεγέθη και , ιδιαίτερα στις τιμές των ρύπων.
Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO 2 το 2021 έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς κινούνται στο επίπεδο των 40 ευρώ/τόνο CO2., όταν στα τέλη Μαρτίου του 2020 είχαν πέσει στα 15-16 ευρώ/τόνο
O Eιδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, ο οποίος τροφοδοτείται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ( και όχι μόνον) πληρώνει κατά βάση τη διαφορά ανάμεσα στις προκαθορισμένες τιμές ανά τεχνολογία ΑΠΕ και τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού.
Για το 2020 η μέση αξία του συνόλου των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στην επικράτεια διαμορφώθηκε στα 135,65 ευρώ/MWh, ποσό υπερδιπλάσιο της μέσης χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, ενώ η συνολική αποζημίωση για τις μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ανήλθε στα 1,988 δισ. ευρώ.