«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εκτός από το πρόβλημα στελέχωσης, αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια έλλειμμα με το ρυθμιστικό της ρόλο και την ανεξαρτησία της. Λέμε ξεκάθαρα ότι η ΡΑΕ πρέπει να κάνει πολλά βήματα για να αποδείξει την ανεξαρτησία της από την κυβέρνηση, αλλά και την επάρκειά της ως προς τον εποπτικό της ρόλο ειδικά στην αγορά ηλεκτρισμού και στη διασφάλιση του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τη λειτουργία της ΡΑΕ και ζήτησε από τα νέα μέλη να αναλάβουν δράση ώστε να αντιμετωπιστούν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε έξι φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά:
- Στη μη παρέμβαση της ΡΑΕ, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, μείωσε το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για να αμβλύνει την επίπτωση της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι που, όπως είχε σημειώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή, οδήγησε στη συσσώρευση ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
- Το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω κατάρρευσης των τιμών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν να πωλούν ακόμη και 4 φορές πάνω από την Οριακή Τιμή Συστήματος, αντί αυτή η μείωση του κόστους να μετακυλιστεί και να ελαφρύνει τους τελικούς καταναλωτές. Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε αλλά η αισχροκέρδεια στην αγορά συνεχίστηκε σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους.
- Από την 1η Νοέμβρη που ξεκίνησε η λειτουργία του target model, με ελλιπή εποπτεία όπως προκύπτει και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουν παρατηρηθεί «παιχνίδια» πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά εξισορρόπησης καθώς και φαίνεται να δημιουργούνται συνθήκες καρτέλ. Ένα «παιχνίδι» που έχει προσφέρει υπερκέρδη σε πολύ λίγους και έχει επιβαρύνει, τόσο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην αγορά, όσο και τους τελικούς καταναλωτές.
- Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε καταγγελίες, με δηλώσεις και άρθρα στον Τύπο, για συντεταγμένο σχέδιο χειραγώγησης της αγοράς εξισορρόπησης και «παιχνίδια» εκατομμυρίων υπέρ λίγων καθετοποιημένων προμηθευτών. Δεν γνωρίζουμε εάν τις έχει ακούσει η ΡΑΕ.
- Το επιπλέον κόστος από τα «παιχνίδια» στην αγορά εξισορρόπησης μεταφέρεται και επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλοί προμηθευτές βάζουν «καπέλο» που φτάνει ακόμη και στο 100% της αξίας ρεύματος. Δηλαδή στα 100 ευρώ κατανάλωσης ρεύματος, άλλα 100 ευρώ μπαίνουν «καπέλο» για να αντέξουν τις πιέσεις λόγω της αύξησης της χονδεμπορικής τιμής.
- Η υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ, ως αποτέλεσμα του νόμου 4685/2020 για την «απλοποίηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ με τη βεβαίωση παραγωγού έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι «επενδύσεις» αλά ΝΔ αφορούν και σε έργα "είδα φως και μπήκα", ένα «Φαρ Ουέστ» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, που απειλεί πλέον σοβαρά ακόμη και την επίτευξη εθνικών στόχων αφού έχει δημιουργήσει ένταση και έχει στρέψει τις τοπικές κοινωνίες ενάντια στις ΑΠΕ.
«Για όλα αυτά τα προβλήματα και τα λάθη στις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οφείλει να πάρει θέση και, πάνω από όλα να παρέμβει. Να ρυθμίσει μία αγορά που έφτασε να λειτουργεί εις βάρος των πολλών και ειδικά των τελικών καταναλωτών και να ωφελεί πάρα πολύ λίγους με την ανοχή ελπίζουμε μόνο της κυβέρνησης. Η ΡΑΕ οφείλει να διασφαλίσει τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα στον ηλεκτρισμό όπου παρατηρούνται και τα σημαντικά προβλήματα που ανέφερα παραπάνω. Οφείλει επιπλέον να λάβει πρωτοβουλίες ώστε «ξεκαθαρίσει» το τοπίο των επενδύσεων σε ΑΠΕ καθώς η σημερινή εικόνα θέτει σε κίνδυνο τελικά τη μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας.