O ισολογισμός των Πλαστικών Θράκης που υπέγραψε στις 31/12 ο Κώστας Χαλιωρής, ίσως να είναι ο μόνος από όσους δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα στο Χρηματιστήριο, που τονίζεται ότι η εταιρεία δεν επηρεάστηκε από την πανδημία και την οικονομική λαίλαπα που προκλήθηκε.
Στην έναρξη της πανδημίας ο Κώστας Χαλιωρής αντελήφθη ότι ήρθε η ώρα να κάνει την κρίση ευκαιρία και προέβη σε:
- Έκτακτη επένδυση συνολικού ύψους 3 εκατ. € για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, στη Σκωτία και στην Ιρλανδία, επιτυγχάνοντας την πλήρη καθετοποίηση στην παραγωγή χειρουργικών μασκών.
- Έκτακτη επένδυση 5.1 εκατ. €, για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού «Meltblown», το οποίο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3. Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, η θυγατρική εταιρεία Don & Low ήρθε σε συμφωνία με τον κρατικό φορέα Scottish Enterprise για τη χρηματοδότηση ποσοστού 80% της επένδυσης.
Η χρηματοδότηση θα επιστραφεί στο Scottish Enterprise εντός των επόμενων πέντε ετών σε αναλογία με το ύψος των πωλήσεων της Εταιρείας σε αυτό το διάστημα.
Από τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι για το σύνολο της χρήσης 2020, ο Όμιλος, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία συνεπεία της πανδημίας, δεν υπέστη οιαδήποτε αρνητική, από χρηματοοικονομικής απόψεως, συνέπεια τόσο στα οικονομικά του αποτελέσματα, όσο και στο συναλλακτικό του κύκλο και ως εκ τούτου, δεν αντιμετώπισε οποιονδήποτε χρηματοοικονομικής φύσης κίνδυνο, που θα επηρέαζε αρνητικά την επιχειρησιακή του συνέχεια.
Παρά το γεγονός ότι η ταχεία εξάπλωση και ευρεία διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχει επιφέρει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, εν τούτοις η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και λειτουργία του Ομίλου δεν επηρεάστηκε αρνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αντιθέτως, ο Όμιλος προχώρησε σε ένα αποτελεσματικό πλάνο ενεργειών, διασφαλίζοντας την αναγκαία ρευστότητα, επεκτείνοντας την πελατειακή και προϊοντική του βάση και υλοποιώντας λελογισμένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να καταφέρει να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του θέση σε όλα τα επίπεδα.
Αναφορικά με την παραγωγική λειτουργία, το σύνολο των παραγωγικών μονάδων του Ομίλου εξακολούθησαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, χωρίς να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε επιχειρησιακό πρόβλημα από την εξάπλωση της πανδημίας, ως προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του Ομίλου, αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων προστασίας που έλαβε ο Όμιλος από το ξεκίνημα της πανδημίας.
Από χρηματοοικονομικής απόψεως, ο Όμιλος όχι μόνο κατάφερε να μην υποστεί μείωση των εσόδων του, αλλά αντιθέτως πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία του, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης αντισταθμίστηκε και υπερκαλύφθηκε από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε άλλους. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
• Αυξημένη ζήτηση στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας.
• Ανάπτυξη πωλήσεων προϊόντων και δραστηριοτήτων σχετιζόμενες με προϊόντα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών σε Ελλάδα, Σκωτία και Ιρλανδία.
• Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων.
• Μειωμένη ζήτηση σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δραστηριοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου, ιδίως στην Ελλάδα.
• Διακύμανση τιμών των βασικών πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
• Διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, στο τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη να εκτοξευτούν στα 40,66 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την αγορά, με βάση την αποτίμηση των 205 εκατ. ευρώ το p/e διαμορφώνεται σε μόλις 5 φορές και ίσως είναι η πιο φθηνή μετοχή του ΧΑ με βάση τα κέρδη της συγκεκριμένης χρήσης!
Επιπλέον έχει επιτευχθεί μεγάλη απομόχλευση με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA, όπως αναφέρει η εταιρεία να έχει υποχωρήσει στις 0,55 φορές από 2,91 φορές το 2019.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 171,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώνουν p/bv μόλις 1,2 φορές. Η διοίκηση αναφέρει πως παρά τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τις αυξημένες τιμές λόγω της πανδημίας, η πορεία του 2021 στους πρώτους μήνες είναι ανάλογη με του 2020.
Προτίθεται να δώσει μέρισμα για τη χρήση, αλλά το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση στο επόμενο διάστημα.
Εξαιρετικές ήταν επίσης οι λειτουργικές ταμειακές ροές και ανήλθαν στα 69,3 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 40,8 εκατ. ευρώ.