Εναλλακτικές λύσεις για συμμετοχή του επενδυτή που θα αγοράσει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ στο μάνατζμεντ του Διαχειριστή , κατά τρόπο όμως που δεν θα πλήττει τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής ΔΕΗ, βρίσκονται στο τραπέζι, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Σχεδόν και τα εννέα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν ρόλο στο μάνατζμεντ της εταιρίας, κάτι που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητήσει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είχε αντίκτυπο στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, στην οποία ανήκει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων προτάσεις για δύο μέλη -κλειδιά του νέου Διοικητικού Συμβουλίου , τον οικονομικό διευθυντή (CFO) και των διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων (COO). Θα μπορούσαν οι υποψήφιοι να προτείνονται από τον επενδυτή και να επιλέγονται από τη ΔΕΗ ή/και το αντίστροφο για τη μία και την άλλη θέση.
Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, η ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει το process letter που θα αποστείλει στους υποψηφίους με τα περαιτέρω βήματα της διαδικασίας, η οποία θα ανοίξει με την υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας, το MDA δηλαδή την Aνάλυση Πολλαπλών Διακρίσεων για την αξιολόγηση της επένδυσης με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα από το data room του Διαχειριστή κλπ
O κ. Στάσσης προγραμματίζει τον Μάιο συναντήσεις με τις διοικήσεις των fund, που διεκδικούν τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθορίσουν πάντως αν οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν με φυσική παρουσία ή με διαδικτυακή επικοινωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ ορισμένων από τα fund για μεταξύ τους συνεργασία στην κοινή διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ,
Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε προχθές στο conference call της διοίκησης της ΔΕΗ με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί ως το τέος του έτους.
Τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας είναι : το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό επενδυτικό fund “Ardian”, το καναδικό BCI – British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια, η αμερικανική Blackrock, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη χώρα μας, από την Εθνική Ασφαλιστική, ως τη Vivartia και το χώρο της ιδιωτικής υγείας, τη “Δωδώνη” κλπ, το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό fund First Sentier Investors, (πρώην First State Investments), το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με τα δάνεια της Νotos.com κλπ, το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors.
Το 2020 τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους του ΔΕΔΔΗΕ μειώθηκαν κατά 71% στα 20,3 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο κύκλος εργασιών παρουσίασε κάμψη 1% και διαμορφώθηκε σε 738,9 εκατ ευρώ, από 746,1 εκατ ευρώ. Το επαναλαμβανόμενο EBIDTA του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκε κατά 80,3% στα 60,4 εκατ ευρώ από 33,5 εκατ ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,8% στις 678,5 εκατ. ευρώ, από 712,6 εκατ. ευρώ.