Mε τα νέα κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις, αυτά που σταδιακά επιβάλλονται μέσω της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ ,συνδέεται ως ένα βαθμό ο εσωτερικός μετασχηματισμός του ομίλου των ΕΛΠΕ, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες.
Πρόκειται για τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση) τα οποία εισάγονται στην τραπεζική δανειοδότηση, στις χρηματοδοτήσεις από fund κλπ και τη νέα “Βίβλο” της ΕΕ με τον προσδιορισμό των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, το περίφημο
Taxonomy.
Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος επιδιώκει ένα τρόπο διαχωρισμού των “πράσινων” και των νέων δραστηριοτήτων του, από τα εξ ορισμού πιο ρυπογόνα διυλιστήρια και τα λοιπά προιόντα που σχετίζονται με τα παραδοσιακά καύσιμα, προκειμένου οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει σε ΑΠΕ, σε μπλε και πράσινο υδρογόνο, σε μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, στα πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα κλπ να αξιολογηθούν πιστωτικά με τα κριτήρια ESG, χωρίς να βαρύνονται από το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Κατ΄αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται όχι μόνον καλύτεροι όροι χρηματοδότησης για το πράσινο τμήμα του ομίλου αλλά και μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου.
Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο εταιρικό σχήμα, που μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμα και στην εταιρική ταυτότητα και το όνομα του ομίλου, ενώ εξετάζονται διάφορά σενάρια, από τη δημιουργία εταιρίας holding με θυγατρικές ή ένα σχήμα με υπό-ομίλους, όπως πχ είναι σήμερα ο υπό-όμιλος των ΑΠΕ.
Το νέο υπό διαμόρφωση επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ, το Vision 20-25, όπως αποκαλείται ύψους 3-4 δισ. ευρώ, θα είναι μοιρασμένο 50-50 ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις νέες πράσινες δρατηριότητες, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% με την παράλληλη ανάπτυξή του στους νέους ενεργειακούς τομείς και στις νέες τεχνολογίες, που ανοίγει η πράσινη οικονομία. Ποσό της τάξης του 1,5-2 δισ. ευρώ προβλέπεται για τη “νέα ενέργεια” και μέσα σε αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και το σχέδιο ανάπτυξης χαρτοφυλαίκίου ΑΠΕ άνω του 1 GW. Οι πράσινες επενδύσεις μειώνουν την έκθεση του ομίλου στην κυκλικότητα των περιθωρίων διύλισης και του δολαρίου, δύο θεμελιώδεις παράγοντες για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων κάθε χρονιάς.
Eξηγώντας τις αλλαγές στο καταστατικό του ομίλου, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένες από το νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση (ν.4706/2020), ο οποίος μάλιστα δίνει προθεσμία ως τις 16 Ιουλίου για τη συμμόρφωση των εταιριών. Το νέο καταστατικό θα πρέπει να εγκριθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαϊου. Προβλέπει την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τη γενική συνέλευση- μέχρι σήμερα το δημόσιο που ελέγχει το 35,5% των ΕΛΠΕ όριζε 7 μέλη, 2 μέλη η Paneueropean, του ομίλου Λάτση, που κατέχει το 45,5% των μετοχών, 2 μέλη εκπροσωπούσαν του εργαζόμενους και 2 μέλη του μικρομετόχους. Ο αριθμός των μελών του νέου ΔΣ περιορίζεται σε 11 από 13 και τα μέλη θα εκλεγούν στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, τον Ιούνιο. Τουλάχιστον δύο από τα νέα μέλη θα είναι γυναίκες, με βάση την ποσόστωση του 25%.
Ας σημειωθεί ότι σε ανάλογες προσαρμογές στο διοικητικό τους συμβούλιο θα υποχρεωθούν και άλλες εισηγμένες, συμπεριλαμβανομένων εταιριών του δημοσίου όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κλπ