Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και τον υπουργό Οικονομικών να στρώνει το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Από την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σε αυτή την κρίση την εξαίρεση αλλά η ελληνική οικονομία συμπεριφέρεται πάνω κάτω όπως όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης. Το χρέος αυξήθηκε, όπως σε όλες τις χώρες αλλά παραμένει βιώσιμο υπό μια σειρά προϋποθέσεων μέτρων πολιτικής και ισχυρής ανάκαμψης ενώ και η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης με επάνοδο στα επίπεδα του 2019, θα γίνει σε χρόνο παράλληλο.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% φέτος και 6% το 2022 στην Ελλάδα , ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε βεβαιότητα ότι « Ευρώπη και Ελλάδα εξέρχονται από την κρίση». Όλες οι προβλέψεις των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών , όπως άλλωστε και των αναλυτών προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη από εδώ και εμπρός σημείωσε. «Η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις τελευταίες τις προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνουν καλή ανάπτυξη φέτος και πολύ ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, πάνω από 6% για το επόμενο έτος. Οι οικονομίες της ευρωζώνης, αναμένεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, στις αρχές του 2022. Αυτό είναι επίσης αλήθεια για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Υπενθυμίζοντας τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία « από τις οποίες εξήλθε ισχυρότερη» , σημείωσε πως η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας σε σχέση με την κατάστασή της πριν την κρίση χρέους. «Η δημοσιονομική της θέση ήταν καλή μετά από μια μακρά και επώδυνη προσαρμογή» είπε , τονίζοντας πως η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι μια καθοριστική πρόκληση για το μέλλον.