Τα ανοικτά θέματα με την ΕΕ στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που έχει σήμερα στις 18.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών- η πρώτη ήταν διαδικτυακή στα μέσα Μαρτίου-, κατά την οποία θα συζητηθεί τόσο η έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πρακτικές της ΔΕΗ όσο και μία σειρά από ανοικτά ζητήματα, κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια, που αφορούν τους μηχανισμούς που προωθεί το υπουργείο αλλά και συνολικά τη διαμόρφωση της αγοράς.
Πρόκειται για τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (Capacity Reserve Mechanism-CRM ), με στόχο τη στήριξη των ευέλικτων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας, για τη διασφάλιση επάρκειας, που κυρίως αφορά κυρίως λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τα συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, τα περίφημα πράσινα PPAs, μέσω των οποίων το υπουργείο στοχεύει να εξασφαλίσει φθηνότερο και πράσινο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και για τα νοικοκυριά.
Δεδομένου ότι και τα τρία σχήματα αποτελούν μία μορφή επιδότησης, η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι σύννομοι με τους ευρωπαϊκού κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τρεις μηχανισμοί, οι οποίοι καταρτίζονται παράλληλα αλλά διακριτά από το υπουργείο θα πρέπει να υποβληθούν μαζί ή ξεχωριστά προς έγκριση στις Βρυξέλλες, με τις απόψεις να διίστανται ως προς την αποτελεσματικότητα της μίας ή της άλλης μεθόδου.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της συνδυαστικής υποβολής των μηχανισμών, ιδιαίτερα του CRM και της στρατηγικής εφεδρείας ώστε να μην υπάρξουν επικαλύψεις και σύγχυση. Παράλληλα έχει δηλώσει ότι δεν θα πρέπεινα αναμένεται άμεση έγκριση των μηχανισμών. ‘Αλλοι ωστόσο, όπως οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές υποστηρίζουν τη ξεχωριστή υποβολή, ως ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία.
Ο μηχανισμός CRM θεωρείται απαραίτητος για τις επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, που θα διασφαλίζουν επάρκεια ρεύματος όσο θα αυξάνεται η διείσδυση του διακοπτόμενου ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και θα σβήνουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Επενδυτικά σχέδια για νέες μονάδες δεν προχωρούν, όσο δεν λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό. Η μόνη νέα ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου που κατασκευάζεται σήμερα είναι του ομίλου Μυτιληναίος.
Ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας αφορά στην αποζημίωση λιγνιτικών, ενδεχομένως και πετρελαϊκών μονάδων που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας (strategic reserves) για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος. Κυρίως αφορά σε μονάδες της ΔΕΗ που αποσύρονται στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν η Κομισιόν θα εγκρίνει τις αποζημιώσεις που διεκδικεί η ΔΕΗ της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ανοικτούς δύο φακέλους κατά της εταιρίας ηλεκτρισμού. Πρόκειται για το Antitrust Case, δηλαδή την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και τον “Ηφαιστο”, όπως είναι η κωδική ονομασία της έρευνας που διεξάγει η DG Comp για ενδεχόμενη χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά από τη ΔΕΗ κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του target model.
Εγκριση από την Κομισιόν χρειάζονται και τα PPAs, για τα οποία έχει ξεκινήσει μία πρώτη αλληγραφία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Στη συνάντηση με τη κα Βεστάγκερ θα εξεταστούν και άλλα θέματα, όπως η πορεία της απολιγνιτοποίησης και το σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση, το νέο καθεστώς για τα υπεράκτια αιολικά καθώς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, η πορεία της ηλεκτροκίνησης κλπ