Στην πώληση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέσω συμβολαίων forward στην Προθεσμιακή Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την επίλυση της υπόθεσης anti-trust φαίνεται πως κατέληξαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες.
Για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, συζήτηση μπορεί να έγινε αλλά ουσιαστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί.
Το Anti-Trust Case αφορά στην υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Σύμφωναμε πληροφορίες η λύση την οποία προκρίνουν οι δύο πλευρές αφορά στη διάθεση forward συμβολαίων λιγνιτικής ενέργειας μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς, διαδικασία που θα ξεκινήσει από φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2023. Οι ποσότητες ενέργειας αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν συμφωνηθεί για το προηγούμενο σχήμα, που απέτυχε, το μάρκετ τεστ για τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής με διμερή συμβόλαια. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε για το 2021 την πώληση του 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους και ανάλογα για το 2022 και το 2023 την πώληση του 40% της παραγωγής με βάση το προηγούμενο έτος.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που η ΔΕΗ θα αποπειραθεί να διαθέσει σε τρίτους λιγνιτική παραγωγή για την επίλυση του anti-trust case. Oι δύο προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει γιατί δεν έβρισκαν αγοραστές. Η πρώτη αφορούσε στην πώληση λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ το 2018 και η δεύτερη ήταν το market test, που διενεργήθηκε στις αρχές του χρόνου, μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση στην αγορά, καθώς η λιγντική ηλεκτρική ενέργεια, με την επιβάρυνση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ρύπων έχει γίνει ακριβή και έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλα καύσιμα.
Οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι του νέου σχήματος θα οριστικοποιηθούν μετά από συνεργασία του Υπουργείου με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ιδιαίτερο βάροςδόθηκε επίσης στα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκε η ελληνική πρότασηγια την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 και το αίτημα αποζημίωσης που έχει υποβληθεί από τη χώρα για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Η κα Vestager φάνηκε να αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής εφεδρείας, πράγμα που αν τελικώς υιοθετηθεί θα σημάνει την οικονομική ενίσχυση λιγνιτικών αλλά και άλλων μονάδων κυρίως της ΔΕΗ που θα λειτουργούν ως εφεδρικές για να καλύψουν τις ανάγκες επάρκειας του συστήματος ως και το 2023. Το άλλο αίτημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ για το κλείσιμο των μονάδων δεν έχει νομική βάση για να προχωρήσει.
Επίσης συζητήθηκε ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος (CRM), ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, καθώς και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Ο κ. Σκρέκας έθεσε το ζήτημα για την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση πλαισίου ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών. Η σχετική πρόταση, που θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για έγκριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Σημειώνεται, τέλος, ότι συζητήθηκε και το έργο του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τον περασμένο Απρίλιο το έργο κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με την εκτελεστική ντιπρόεδρο της ΕΕ, ο κ Σκρέκας, υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου της ενέργειας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.“Μετά την πανδημία, ο ενεργειακός κλάδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια πολύ ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και, βέβαια, θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός που χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πετύχουμε τους δικούς μας εθνικούς στόχους, που είναι επίσης φιλόδοξοι και μοιράζονται το ίδιο όραμα με αυτό της Ευρώπης. Έχουμε πολλές υποθέσεις που συζητήσαμε σήμερα. Είχαμε μια εκπληκτική συνεργασία και ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Συζητήσαμε επτά υποθέσεις που έχουμε ανοιχτές και τις οποίες έχουμε στείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να πάρουμε την έγκριση και να προχωρήσουν σημαντικά έργα την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά της η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη στην Ελλάδα, που ήταν η πρώτη της αποστολή εκτός των Βρυξελλών μετά το lockdown, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική και παραγωγική τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκρέκα. “Οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της ενέργειας είναι προφανώς ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης και για να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι μπορούμε να ολοκληρώσουμε ώστε να αρχίσουν να γίνονται πράξεις, προκειμένου η επανεκκίνηση μετά την πανδημία να έχει πραγματικά πράσινο πρόσημο. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά » δήλωσε.