Την κατάργηση των boiler που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα από το 2025 και την παύση από τώρα των ερευνών για νέα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και βέβαια άνθρακα προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε πρόσφατη ειδική έκδοση,
Η απαγόρευση της πώλησης νέων boiler, συμπεριλαμβανομένων των καυστήρων πετρελαίου/φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση από το 2025 είναι ένα από τα 400 βήματα που προτείνει ο Οργανισμός στον Οδικό Χάρτη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων, που δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση.
Η ΙΕΑ αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα αν η παγκόσμια κοινότητα θέλει να επιτύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.
Στο ίδιο κείμενο η ΙΕΑ προτείνει την κατάργηση της πώλησης νέων ντηζελοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035 και τονίζει ότι από φέτος δεν υπάρχει χώρος για νέα έρευνα/ παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Η έκθεση της ΙΕΑ χαιρετίστηκε ως μία σημαντική συμβολή στο δρόμο για το COP 26, την νέα παγκόσμια σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη, όπου οι ηγέτες των χωρών θα συνεδριάσουν για να συμφωνήσουν στα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Ο τομέας της Ενέργειας, όπως αναφέρει η ΙΕΑ, είναι η πηγή περίπου του 75% των αερίων του θερμοκηπίου, που οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.
Εν τω μεταξύ στην έκθεσή του για την Ενέργεια-2021, ο Διεθνής Οργανισμός αναφέρει ότι το 2020 η ισχύς των νέων ΑΠΕ που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως ήταν αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη, το 2020 εγκαταστάθηκαν 280 GW από νέες ΑΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας την περυσινή χρονιά εγκαταστάθηκαν μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος λίγο πάνω από 1 GW, ενώ η ΡΑΕ για τον κύκλο Δεκεμβρίου 2020 χορήγησε νέες άδειες για μονάδες πράσινης ενέργειας, συνολικής ισχύος 27 GW ! Από αυτές, μόνον ένα μικρό κλάσμα θα υλοποιηθεί, οι αριθμοί όμως είναι ενδεικτικοί του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πράσινη ενέργεια.
Η αύξηση που παρουσίασε η εγκατάσταση ΑΠΕ την περυσινή χρονιά, είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει παρατηρηθεί σε ετήσια βάση εδώ και τρεις δεκαετίες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, 90%, παρουσίασαν τα αιολικά πάρκα και ακολουθούν με αύξηση κατά 50% τα φωτοβολταϊκά.
Η IEA προβλέπει ότι η ανάπτυξη της αιολικής αγοράς θα επιβραδυνθεί φέτος, αλλά θα παραμείνει υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019.
Ο τομέας των φωτοβολταϊκών είναι πιθανό να συνεχίσει τη ραγδαία ανάπτυξη, καθώς τα μεγάλα κράτη παραγωγής, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη των επικαιροποιημένων στόχων τους για το Κλίμα. Σε προηγούμενες αναλύσεις της η IEA προβλέπει “έκρηξη” στην παραγωγή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μετά την πανδημία, καθώς οι χώρες χρησιμοποιούν το μειωμένο κόστος της ηλιακής ενέργειας για την υλοποίηση των σχεδίων τους για την «πράσινη ανάκαμψη».
Τα βιοκαύσιμα ήταν η μόνη μορφή “ανανεώσιμης” ενέργειας που εκτιμάται ότι παρουσίασε πτώση προσφοράς και ζήτησης το 2020. Σε όγκο η παραγωγή τους μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2019. Η IEA αναμένει ότι η παραγωγή και η ζήτηση θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 φέτος και στη συνέχεια θα αυξηθούν κατά 7% το 2022.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η μόνη πηγή ενέργειας για την οποία η ζήτηση αυξήθηκε το 2020 παρά την πανδημία, ενώ η κατανάλωση όλων των άλλων καυσίμων μειώθηκε», αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι οι πολύ υψηλοί ρυθμοί αύξησης της εγκατάστασης νέας ισχύος ΑΠΕ θα αποτελέσει τη νέα κανονικότητα για το 2021 και το 2022.
Το παγκόσμιο δυναμικό των ΑΠΕ προβλέπεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2025 σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.