Εγγύηση στην Ergeanne για τη λήψη δανείου ύψους 90,5 εκατ. ευρώ παρέχει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο επίσης θα καλύψει την έκδοση ομολογιακού δανείου της εταιρίας ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την “Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης”.
Η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου υπέρ της Energean ανέρχεται στο 90% επί του ποσού του δανείου, ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η εταιρία με εμπορικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η εγγύηση παρέχεται στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Χορηγείται δε κατά παρέκκλιση των άρθρων 96,97,98,100 και 108 του ν. 4549/18 αλλά στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1863/19.3.20) για το “Προσωρινό Πλαίσιο λήψης μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19”.
H εγγύηση παρέχεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρίας προς τη διεύθυνση κρατικών εγγυήσεων και κίνησης κεφαλαίων.
Επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει ομολογιακό δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Energean. H κάλυψη του ομολογιακού δανείου γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από αίτημα της εταιρίας προς τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Τη λήψη του δανείου με τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου είχε προαναγγείλει η Energean με ανακοίνωσή της, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της εταιρίαςγια επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Η μέγιστη διάρκεια της κάλυψης ανέρχεται σε 8 έτη.
Η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο, ο οποίος έκλεισε τη χρήση του 2020 με λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατ. ευρώ. Η μητρική εταιρία εισέφερε στην ελληνική θυγατρική της ποσό 62,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της.
Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή του Πρίνου το 2020 περιορίστηκε στα 1.800 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, μειωμένη κατά 45% από τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Για το 2021 η πρόβλεψη της εταιρίας είναι ότι η παραγωγή θα πέσει στα 1,4-1,5 χιλ. βαρ/ημέρα.
Τέλος, σχετικά με τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το άρθρο 3 της τροπολογίας αναφέρει ότι θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας το αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του θαλάσσιου χώρου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού στους αναδόχους των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ελληνικού δημοσίου για τους σκοπούς της κατασκευής και εγκατάστασης σταθερών ή πλωτών εξεδρών, αγωγών, καλωδίων και τοποθέτησης ναυδέτων, στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων αναζήτησης υδρογονανθράκων.
Το αντάλλαγμα θα καθορίζεται με βάση τις διεθνώς ισχύουσες παραμέτρους και τα κριτήρια που εφαρμόζονται αναλογικά, κατόπιν πρότασης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά και τις εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος της, αιτήσεις των αναδόχων των συμβάσεων παραχώρησης του νόμου 2289/95.