Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, αλλά με την απουσία της εκπροσώπησης των εργαζόμενων, αναμένεται να κλείσει αύριο, Παρασκευή 28 Μαϊου, η υπόθεση που ξεκίνησε με το σχηματισμό του νέου Δ.Σ του ομίλου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση (ν. 4706/2020), η οποία τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο.
Μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκπροσωπεί το μερίδιο του 35,5% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, η προγραμματισμένη για τις 20 Μαίου γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ αναβλήθηκε - κυριολεκτικά στο παρά πέντε- για τις 28/5
Το Ταμείο, θέλοντας προφανώς να χαμηλώσει του τόνους μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αρχική πρόταση για εκλογή των μελών του ΔΣ του ομίλου από τη Γενική Συνέλευση με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μελών σε 11 από 13, κατέθεσε νέα πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού. Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το δημόσιο θα ορίσει τα 2/5, δηλαδή τέσσερα μέλη του νέου Δ.Σ. Πέντε μέλη θα ορίζει η Paneuropean, του ομίλου Λάτση, η οποία ελέγχει πάνω από το 45,5% των μετοχών και δύο μέλη θα εκπροσωπούν τους μετόχους μειοψηφίας.
Ας σημειωθεί ότι ο νέος νόμος, όσον αφορά στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων, δίνει τη δυνατότητα επιλογής τόσο του σχήματος των 2/5, όσο και της εκλογής των μελών από τη Γενική Συνέλευση.
Το νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ θα έχει, όπως και προηγουμένως, δύο εκτελεστικά μέλη, τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος παραμένει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και τον κ. Γεώργιο Αλεξόπουλο. Πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος αναμένεται να παραμείνει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, εκπροσωπώντας το δημόσιο, ενώ παραμένει και ο κ. Θεόδωρος- Αχχιλέας Βάρδας, μη εκτελεστικό μέλος, ο οποίος εκπροσωπεί τη Paneuropean. Με βάση τον νέο νόμο, που ορίζει ποσόστωση για την εκπροσώπηση των γυναικών στο ΔΣ των εταιριών, το δημόσιο όρισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα την κα Αναστασία Μακαριγάκη και την κα Αναστασία Μαρτσέκη στο ΔΣ. Εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας παραμένουν οι κ. κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς. Σήμερα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ είναι επίσης ο κ Ιορδάνης Aϊβάζης, ο κ. Αλέξανδρος Μεταξάς και ο κ. Αλκιβιάδης- Κωνσταντίνος Ψαράς.
Οι δύο θέσεις, που κατείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, καταργούνται. Ωστόσο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην εξέλιξη αυτή, θα εκπροσωπηθούν σε θέσεις μελών στα ΔΣ θυγατρικών εταιριών του ομίλου.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασευής οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την καταλληλότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου με βάση το νόμο 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και την εναρμόνιση διατάξεων του καταστατικού της εταιρίας με τις προβλέψεις του ιδίου νόμου.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ θα παρουσιάσει το σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου, με έμφαση στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος μέσω δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ, στις νέες πράσινες τεχνολογίες, στην ηλεκτροκίνηση και τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των διυλιστηρίων και των προϊόντων που παράγουν. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί εταιρία holding με μία σειρά θυγατρικών ανά δραστηριότητα. Στο σχεδιασμό είναι ακόμα και η αλλαγή του ονόματος του ομίλου, προκειμένου να αντανακλά τη στροφή στη πράσινη ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται στα 3-4 δισ. ευρώ ως το 2025, εκ των οποίων περίπου το 50%, 1,5-2 δις ευρώ, ανάλογα με το τελικό ύψος του θα αφορούν στην πράσινη ενέργεια.
Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 50% ως το 2030