Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και 5% το επόμενο έτος, η ανεργία αργά αλλά σταθερά θα συνεχίσει να διαγράφει καθοδική τροχιά σε υψηλά επίπεδα (από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου), ενώ η επάνοδος της κατανάλωσης σε συνθήκες κανονικότητας θα είναι ομαλή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις φέτος.
Με τις καταθέσεις στην περίοδο της πανδημίας να έχουν αυξηθεί κατά 24 δισ. ευρώ, παράγοντα τον οποίο συνεκτιμούν όλοι οι οικονομολόγοι, με το υπουργείο Οικονομικών να ποντάρει στη λεγόμενη αναβαλλόμενη κατανάλωση, ο ΟΟΣΑ περισσότερο συγκρατημένος προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% φέτος, μετά από κάθετη πτώση κατά 5,2% το 2020. Για το 2022, η ταχύτητα ανεβαίνει σε 3%.
Εισαγωγές και εξαγωγές αυξάνονται φέτος, με τις τελευταίες να είναι πολλαπλάσιες σε ρυθμό αύξησης. Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αυξηθούν φέτος κατά 4,9% και 13,3% το 2022, όταν οι εισαγωγές θα ενισχυθούν φέτος μόλις 1,5%, για να εκτιναχθούν με αύξηση 13,3% το 2022. Συνακόλουθα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 6,5% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί σε 5,2% του ΑΕΠ το 2022.
Στους κινδύνους που περιβάλλουν τις προβλέψεις ανάκαμψης ο ΟΟΣΑ σημειώνει το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να κόψουν φόρα οι μετακινήσεις και ο τουρισμός ενώ αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν λιγότερο από το αναμενόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανάπτυξη και απασχόληση θα έχουν μικρότερα από τα προβλεπόμενα οφέλη.
«Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη στις υπηρεσίες εντάσεως εργασίας θα είναι μάλλον σταδιακή, η επαναστόχευση των μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης σε προγράμματα ενεργούς απασχόλησης και κατάρτισης θα βοηθούσε έτσι ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα αυξήσουν και τον κίνδυνο πτωχεύσεων, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και τη χαριστική βολή στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ συντάσσεται με την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται συμπληρωματικά του «Ηρακλή» μέτρα για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες, με στόχο την εξυγίανση και ισχυροποίηση των ισολογισμών τους.
Σταϊκούρας
«Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες. Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.