Διπλή γραμμή επιδοτήσεων, τόσο για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όσο και για τις λειτουργικές, για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Για την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών το υπουργείο έχει ήδη διαχωρίσει από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση έργων αποθήκευσης ενέργειας, υβριδικά (συνδυασμός αιολικών με αντλησιοταμίευση) και συστοιχίες μπαταριών. Παράλληλα, εξετάζεται και μία λειτουργική επιδότηση, η οποία όμως θα εξασφαλίζεται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών.
Εντός των επόμενων εβδομάδων το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις μονάδες αποθήκευσης αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση και στη συνέχεια θα νομοθετηθεί.
Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι το φθινόπωρο το υπουργείο θα απευθύνει πρόσκληση υποβολής επενδυτικών προτάσεων για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 700 MW. H διαγωνιστική διαδικασία για τις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022
Ο υπουργός συνέδεσε την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο ως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% για φέτος.
Ως τις αρχές Απριλίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας είχαν αδειοδοτηθεί 12 έργα αποθήκευσης, ισχύος 2,2 GW και είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ 69 αιτήσεις για έργα 3,8 GW, συνολικού προϋπολογισμού 4,8 δισ. ευρώ. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά οι αιτήσεις για υβριδικά έργα (συνδυασμός αιολικών με αντλησιοταμίσευση ) έφθαναν στις 268 με συνολική ισχύ περίπου 1 GW
Μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Σταύρο Παπαθανασίου, εκτιμά σε περίπου 1,5 GW τη συνολική ισχύ των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας που θα πρέπει να εγκατασταθούν στο σύστημα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για 19 GW από ΑΠΕ που προβλέπει το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ως το 2030.