Σε πρόβλεψη κατανομής του κόστους απολιγνιτοποίησης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ κατά τα επόμενα 10-15 έτη έχει προχωρήσει η εταιρία, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης στην ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Κατά τη διετία 2020-21 αποσύρθηκε 1,1 GW λιγνιτικής ισχύος με το κλείσιμο μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς, ενώ ο κ. Στάσσης έχει δεσμευτεί για απόσυρση του συνόλου των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023.
‘Εως το τέλος του 2021 πρόκειται να σβήσουν επιπλέον 0,25 GW καθαρής λιγντικής ισχύος. ‘Οσο για την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5, που αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το 2022, ο κ. Στάσσης έχει ανακοινώσει ότι από το 2025 θα “γυρίσει” σε καύση φυσικού αερίου και μάλιστα με μεγαλυτερη ισχύ, σε περίπου 1.000MW, από τα “λιγνιτικά” 660 MW
Πάντως, τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι η ΔΕΗ μείωσε σημαντικά τη λιγνιτική παραγωγή, προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή της στο αυξανόμενο κόστος ρύπων. Το 2020 η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2019, από 10,4 TWh σε 5,7 TWh και έπεσε στο 27% της συνολικής παραγωγής της εταιρίας από 41% το 2019. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές CO2, οι οποίες υποχώρησαν κατά 33%, από 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 15,5 εκατ. τόνους το 2020, που ήταν όμως μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, λόγω της πανδημίας, του lockdown και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Το 2021, με την ανάκαμψη της ζήτησης, παρατηρείται μία μεγαλύτερη χρήση των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερα όταν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες, όπως τις τρέχουσες ημέρες του καύσωνα, που η κατανάλωση ηλεκτρισμού ανεβαίνει λόγω των κλιματιστικών και η άπνοια κρατά σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή των αιολικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι στο 12% σήμερα, από 15% χθες, έναντι 4-7% που κυμαινόταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος η παραγωγή των λιγνιτικών ήταν μηδενική.
Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει επισημάνει την αναγκαιότητα των λιγνιτικών μονάδων για την επάρκεια και την ευστάθεια, όποτε κρίνει τις καλεί υποχρεωτικά να ενταχθούν στο σύστημα.
Αυτή η ανάγκη χρήσης των λιγντικών μονάδων για λόγους επάρκειας ή ευστάθειας του συστήματος, ακόμα και όταν θα έχουν αποσυρθεί , επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί μέσω του μηχανισμού της στρατηγικής εφεδρείας. Πρόκειται για μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει την αποζημίωση της ΔΕΗ για τις μονάδες που θα τεθούν σε στρατηγική εφεδρεία (λιγνιτικές αλλά και πετρελαϊκές στα νησιά). Για να τεθεί σε εφαρμογή όμως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ΕΕ, αφού εντάσσεται στους Κανονισμούς για τις Κρατικές Ενισχύσεις.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι με τον νέο κανονισμό περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση της ΔΕΗ για τη πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Πάντως σχετικό αίτημα της ΔΕΗ έχει απορριφθεί μία φορά από τις Βρυξέλλες και όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης “όλα θα ξεκαθαρίσουν έως το τέλος του έτους”.
Το Υπερταμείο διαχειρίζεται το μερίδιο του Δημοσίου στη ΔΕΗ