Σε μετατόπιση της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στις 3 Σεπτεμβρίου από 8 Αυγούστου προχώρησε η ΔΕH.
Ωστόσο η νέα ημερομηνία δεν φαίνεται ικανή να δώσει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία των υποψηφίων, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες θεσμικού χαρακτήρα, οι διευκρινίσεις και τα στοιχεία που αντλούνται από το data room χρειάζονται συνεχώς επεξηγήσεις, οι επαφές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση με τις διοικήσεις των υποψηφίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ μεσολαβεί και η παραδοσιακή θερινή ραστώνη του Αυγούστου.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι αρκετοί από τους υποψηφίους εξακολουθούν να προβληματίζονται με τον περιορισμένο ρόλο που δίνει η ΔΕΗ στον επενδυτή, όσον αφορά στο μάνατζμεντ της εταιρίας. Η βασική παραχώρηση που κάνει η ΔΕΗ με βάση το σχέδιο της συμφωνίας μετόχων (share holder agreement) που έχει αποσταλεί στα 9 fund τα οποία προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, είναι ο επενδυτής να προτείνει μία λίστα υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων (COO) και να επιλέγει η ΔΕΗ και το αντίστροφο για τoν οικονομικό διευθυντή ( CFO ), δηλαδή η ΔΕΗ να προτείνει τους υποψήφιους και ο επενδυτής να επιλέγει.
Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται ότι επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο μάνατζμεντ και διασφαλίσεις από τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις του δημοσίου, όπως αυτό εκφράζεται κάθε φορά από τις τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ας σημειωθεί δε ότι ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς αρμοδιότητες του COO στον ΔΕΔΔΗΕ.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, που ελέγχει σήμερα το 100% του ΔΕΔΔΗΕ, προσπαθεί να βρει λύσεις που δεν θα πλήξουν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής, πράγμα που σχετίζεται και με τα εκτελεστικά μέλη του επενδυτή στο νέο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, πώς αυτά ορίζονται κλπ.
Το ζήτημα του μάνατζμεντ, η καθυστέρηση στην έκδοση ορισμένων αποφάσεων της ΡΑΕ σχετικά με το μελλοντικό έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ, οι μεγάλοι διαγωνισμοί που ήδη “τρέχει” ο ΔΕΔΔΗΕ, δεσμεύοντας εκ των προτέρων τον επενδυτή κλπ είναι θέματα που προβληματίζουν τους υποψηφίους και δεν αποκλείεται στην τελική ευθεία να είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που θα δώσουν το παρών.
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη φήμες για την αποστασιοποίηση/αποχώρηση ορισμένων από τα fund, ενώ έχουν συζητηθεί και αρκετές συμπράξεις για την υποβολή κοινής προσφοράς.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το τρίτο τρίμηνο με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του 2021.Τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας είναι : το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό επενδυτικό fund “Ardian”, το καναδικό BCI – British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια, η αμερικανική Blackrock, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη χώρα μας, από την Εθνική Ασφαλιστική, ως τη Vivartia και το χώρο της ιδιωτικής υγείας, τη “Δωδώνη” κλπ, το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό fund First Sentier Investors, (πρώην First State Investments), το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με τα δάνεια της Νotos.com κλπ, το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors.
Το 2020 τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους του ΔΕΔΔΗΕ μειώθηκαν κατά 71% στα 20,3 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο κύκλος εργασιών παρουσίασε κάμψη 1% και διαμορφώθηκε σε 738,9 εκατ ευρώ, από 746,1 εκατ ευρώ. Το επαναλαμβανόμενο EBIDTA του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκε κατά 80,3% στα 60,4 εκατ ευρώ από 33,5 εκατ ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,8% στις 678,5 εκατ. ευρώ, από 712,6 εκατ. ευρώ.