Στα φάρμακα του Ν. 3816 συγκαταλέγονται φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή, ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σπάνιες ασθένειες.
Εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την επίτευξη της πολυπόθητης τελικής συμφωνίας για την καταβολή της εναπομείνασας μνημονιακής δόσης σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο χώρο της Υγείας η πρόθεση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή να θέσει υπό κλειστό προϋπολογισμό τη δαπάνη για τα φάρμακα του Ν. 3816 ως ένα επιπλέον μέτρο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στα φάρμακα του Ν. 3816 συγκαταλέγονται φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή, ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σπάνιες ασθένειες, τα οποία χορηγούνται είτε αποκλειστικά εντός νοσοκομείου είτε η χορήγηση ξεκινά εντός νοσοκομείου και συνεχίζεται εκτός υπό την παρακολούθηση ειδικευμένου γιατρού.
Βόμβα – κλειστός προϋπολογισμός στα φάρμακα υψηλού κόστους
Βάζοντας στο στόχαστρο τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, το υπουργείο Υγείας συζητά κλειστό προϋπολογισμό στο ύψος της δαπάνης του 2014 συν 3%. Αναστάτωση έχει προκληθεί στο χώρο της Υγείας με τους ειδικούς να εκφράζουν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της εν λόγω κίνησης βόμβας, καθώς, όπως εμφατικά υποστηρίζουν, οι αυστηροί έλεγχοι στους οποίους υπόκειται η συνταγογράφηση των εν λόγω φαρμάκων, αλλά και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τους σε σύγκριση με την Ευρώπη εκμηδενίζουν ουσιαστικά το ενδεχόμενο αλόγιστης χρήσης τους. Τα φάρμακα αυτά άλλωστε, προσθέτουν χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων (όπου το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους) και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Αδύνατη η λειτουργία του ΕΣΥ με κλειστούς προϋπολογισμούς
Οικονομολόγοι της υγείας επισημαίνουν ότι το κόστος που επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα του Ν. 3816 κυμαίνεται στο 21% - 25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα φάρμακα και την οποία επικαλείται ο υπουργός Υγείας εξηγείται από την μετατόπιση της δαπάνης από τα νοσοκομειακά φαρμακεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ξεκαθαρίζουν, τέλος, σε τόνο που δεν χωρά αμφιβολία ότι το ΕΣΥ δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών και ενδεχόμενη θεσμοθέτηση τους στην παρούσα φάση θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα επίλυε.
Αναγκαία η αύξηση της δαπάνης για φάρμακα του Ν 3816
Οι ειδικοί ιατροί, επίσης, αποδίδουν ως απολύτως φυσιολογική και προπαντός αναγκαία οποιαδήποτε αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα του Ν.3816 στη σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων φαρμάκων και στην κλινική αναγκαιότητα της χρήσης τους με το πέρασμα του χρόνου, καθώς στη λίστα του Ν.3816 περιλαμβάνονται τα πιο καινοτόμα φάρμακα για εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες.
Εκπρόσωποι ενώσεων ασθενών υποστηρίζουν σε κάθε τόνο ότι η πρόσβαση σε θεραπείες σοβαρών ασθενειών είναι αδιαπραγμάτευτη στις πιέσεις περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης από τους δανειστές και προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει είναι να προασπίσει το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.