Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην Υψηλή Τάση για τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού, περιόδου 2021-2022.
Το παράδειγμα της “Αλουμίνιον της Ελλάδος¨, που πρώτη έκλεισε μία κατ’ αρχήν νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση του ομίλου, ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος φαίνεται πώς ακολουθούν ήδη και άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι.
Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ότι από το 2023 η συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον θα τελειώσει μετά από 60 χρόνια.
Οι νέες συμφωνίες για τη προμήθεια ηλεκτρισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων βιομηχανιών έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, τουλάχιστον έξι μηνών και αφού προηγήθηκαν διάφορες φάσεις με τριβές και αψιμαχίες αλλά και …παύσεις
Μέχρι στιγμής ούτε η Αλουμίνιον ούτε κάποια άλλη βιομηχανία έχει ανακοινώσει την υπογραφή της νέας συμφωνίας, κύκλοι της αγοράς όμως δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά.
Η ανοδική τροχιά των τιμών του ηλεκτρισμού φαίνεται ότι έχει επιδράσει στις τελευταίες εξελίξεις.
‘Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία με βάση τις νέες συμφωνίες θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 20%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το κόστος ρύπων, το οποίο μετακυλίεται αυτούσιο, με διακριτή χρέωση και κατόπιν αντισταθμίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω ενός μηχανισμού, που προβλέπει η ΕΕ. Η αντιστάθμιση του κόστους CO2 ισχύει για βιομηχανίες στην Yψηλή Τάση καθώς και για τους “μεγάλους” της Μέσης Τάσης. Ωστόσο, παρά την αντιστάθμιση, η τεράστια άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων- οι τιμές ανά τόνο CO2 αυξήθηκαν κατά 140% από την αρχή του χρόνου έως τώρα- δεν αφήνουν αδιάφορη τη βιομηχανία.
Το σκέλος της διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα αφορά κυρίως στα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων τιμολογίων, όπως οι δείκτες μέτρησης προφίλ κάθε επιχείρησης κλπ.
Είναι ενδεχόμενο πάντως αυτού του είδους η διαπραγμάτευση για τη σύναψη διετών συμβάσεων να είναι η τελευταία, που γίνεται. Η ΔΕΗ από το 2023 προσανατολίζεται να συνδέσει όλα τα τιμολόγιά της, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση, με την τιμή του ηλεκτρισμού, όπως διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν λειτουργήσει και άλλοι μηχανισμοί, όπως η προθεσμιακή αγορά, οι συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρισμού (ΡΡΑ) κλπ, που προσδοκάται ότι θα καθιστούν πιο ανταγωνιστική την εγχώρια αγορά.
Οι συμβάσεις προμήθειας για την περίοδο 2021-22 έρχονται σε συνέχεια των συμβάσεων που έληξαν στο τέλος του 2020. Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας στην υψηλή τάση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η ΔΕΗ ζητούσε αναθεώρηση των όρων τιμολόγησης, την κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων και νέα μεθοδολογία σε σχέση με το προφίλ κατανάλωσης κάθε επιχείρησης. Τότε είχε εκτιμηθεί από τη βιομηχανία, ότι οι αλλαγές αυτές οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους ρεύματος κατά 30-40%, πράγμα που οδήγησε στο αδιέξοδο.
Μετά τη λήξη της προηγούμενης διετούς σύμβασης στις 31.12.2020, η ΔΕΗ έδωσε στη βιομηχανία παράταση δύο μηνών και από τις 15 Μαρτίου μείωσε την έκπτωση συνέπειας- προπληρωμής στο 3% από 7%-15% αναλόγως με το προφίλ κατανάλωσης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να τιμολογεί με βάση τα προηγούμενα δεδομένα έως και τις 15 Ιουνίου.