Ανεβάζουν την ένταση Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην αντιπαράθεση εντός Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με τη διπλωματική διαμάχη μεταξύ μακροχρόνιων συμμάχων να αφήνει την παγκόσμια οικονομία να προσπαθεί να... μαντέψει πόσο πετρέλαιο θα πάρει τον επόμενο μήνα.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η σύγκρουση ανάγκασε τον ΟΠΕΚ+ να σταματήσει τις συνομιλίες ήδη δύο φορές, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα, με το πετρέλαιο να συνεχίζει ανοδικά, πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ συζητά την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά τις περικοπές παραγωγής την υπόλοιπη χρονιά και το 2022, ενώ η λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί, θα διαμορφώσει την αγορά και τη βιομηχανία το επόμενο έτος.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών έγινε δημόσια την Κυριακή, με τις δύο χώρες να αποκαλύπτουν τις διαφορές στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο Οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.
«Πρέπει να επεκτείνουμε (τη συμφωνία)», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν την παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022.
«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Al-Mazrouei, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Κυριακή. Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατ. στην επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών έως τον Απρίλιο του 2022.