Mε μειώσεις φορτίου από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ανταποκρίθηκε σε επίπεδο επάρκειας το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας στις αιχμές-ρεκόρ της ζήτησης, στις 3 και τις 4 Αυγούστου, κινδύνευσε όμως από σοβαρό μπλακ άουτ εξ΄αιτίας των πυρκαγιών και των επιπτώσεων που είχαν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΑΔΜΗΕ η βιομηχανία στην Υψηλή Τάση μείωσε σημαντικά το φορτίο της την περασμένη εβδομάδα. Δύο μεγάλες χαλυβουργίες η ΣΟΒΕΛ και η ΣΙΔΕΝΟΡ ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδα, βοηθώντας το σύστημα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, που έφθασε στην αιχμή στα 10.933 MW, που αποτελεί μεν ρεκόρ όλων των εποχών αλλά όχι ιδιαίτερα πιο υψηλό από τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 2007 και το 2008, όταν η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μόλις που ξεπερνούσε το 50% της σημερινής ισχύος, η οποία ανέρχεται στα 20,3 GW. Όπως αναφέρει όμως το ΙΕΝΕ σε σχετικό άρθρο, από τα 20,3 GW η διαθέσιμη ισχύς ανά πάσα στιγμή είναι πολύ μικρότερη, καθώς τα 8.060 MW αφορούν σε ΑΠΕ, των οποίων η παραγωγή είναι άκρως μεταβλητή, άμεσα συνδεδεμένη με τον άνεμο για τα αιολικά και τον ήλιο για τα φωτοβολταϊκά και αντιστοιχεί συνήθως στο 1/3 της ισχύος τους. Στο επίπεδο της συμβατικής παραγωγής, από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο τα 1.900 MW είναι διαθέσιμα.
Την Τρίτη 3/8 η Υψηλή Τάση (βιομηχανίες) είχε μειώσει το φορτίο τους κατά περισσότερο από 250MW, για τις ανάγκες του συστήματος.
Οι μειώσεις φορτίων από τη βιομηχανία για λόγους επάρκειας ή ευστάθειας του συστήματος μετά από σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ, μέχρι σήμερα εντάσσονται στο μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο κανονικά λήγει φέτος τον Σεπτέμβριο. Η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, έχει ζητήσει την παράτασή του για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή άλλοι μηχανισμοί, τους οποίους επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και βρίσκονται υπό διαβούλευση τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να τους εγκρίνει, όσο και με την αγορά.
Την οριακή κατάσταση του συστήματος επέτειναν οι πυρκαγιές, που απείλησαν τις εγκαταστάσεις του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ στην Αττική και προκέλεσαν καταστροφές στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών επλήγη για δεύτερη φορά στην Αττική, την πρώτη από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια και τώρα από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές.
Τα καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και για αρκετά χρόνια όχι μόνον την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος αλλά και τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την εβδομάδα 3-8 Αυγούστου κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας στα 146,65 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 20,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. στο ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση. Στην άνοδο αυτή πέρα από ….τον καιρό έχει παίξει βέβαια σημαντικό ρόλο και η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων.