Ήπια ανοδικά έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αν και βρέθηκε για αρκετές ώρες σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι βοήθειες που έλαβε από δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη εκ νέου πλησίον των 900 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 898,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 889,98 μονάδων (-0,59%) και 899,07 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50,5 χιλ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 2.155,65 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.470,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 551,80 μονάδες.
Αν και το αρνητικό πρόσημο στους περισσότερους τίτλους επικράτησε στην κύρια συνεδρίαση, η βαρύτητα εκείνων που κινήθηκαν ανοδικά σήμερα βοήθησαν τον γενικό δείκτη όχι μόνο να μην χάσει τα επίπεδα των 890 μονάδων, τα οποία και δοκίμασε, αλλά να επαναπροσεγγίσει εκείνα των 900 μονάδων. Έτσι επιβεβαιώθηκε ότι αν και η αγορά έχει παραμείνει στα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι αγοραστές επεμβαίνουν όταν βλέπουν οι πιέσεις να αυξάνονται.
Πλαγίως… μέχρι νεοτέρας
Περίπου 100 είναι οι συνεδριάσεις, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets, που ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές μέσα στο εύρος διακύμανσης που καθορίζουν οι ζώνες στήριξης και αντίστασης των 865 με 850 μονάδων και των 928 με 920 μονάδων αντίστοιχα. Και σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να δείχνει ότι είναι πλάγια σταθεροποιητική, αλλά η κυρίαρχη μακροπρόθεσμη τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου είναι μια "καθαρόαιμη" ανοδική με στόχο πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Η δε βραχυπρόθεσμη εικόνα μπορεί να παρουσιάζει τον δείκτη ότι χάνει το βήμα του κάθε φορά που προσπαθεί να περάσει πάνω από τις 900 μονάδες αλλά κατά βάση είναι ψευδής, καθώς, αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα των επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών που τον απαρτίζουν, θα διαπιστώσει ότι στο παρασκήνιο υπάρχει μια έντονα ανοδική κινητικότητα που επί σκηνής είναι πολύ πιθανό να φανεί προσεχώς με βίαιο και έντονο τρόπο.
Η εστίαση σε δημοσιονομικά και τουρισμό
Αν και η αγορά είχε δείξει ότι δεν μπορεί ακόμη να "παίξει" το σενάριο της ισχυρούς ανάκαμψης της οικονομίας, λόγω της επιμονής της πανδημίας στην κοινότητα, οι τουριστικές επιδόσεις της χώρας κινούνται αρκούντως ικανοποιητικά και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στα δημοσιονομικά. Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι πληρότητες αγγίζουν μεσοσταθμικά το 80% αυτή την εβδομάδα στους τουριστικούς προορισμούς, με τα μεγέθη αυτό το μήνα να είναι πολύ καλύτερα των αρχικών προσδοκιών.
Αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν τον επόμενο μήνα και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, βελτιώνοντας τη μέχρι τώρα εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι στο 7μηνο του έτους το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 9,602 δισ. ευρώ, δηλαδή ήδη καλύτερα. Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 12,528 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12,946 δισ. ευρώ.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίος, Λάμδα και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 2,12%, με τις Titan, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Εθνική.