Σημαντική αύξηση παρουσίασε τον Ιούλιο το μερίδιο της ΔΕΗ τόσο στη λιανική αγορά όσο και στην παραγωγή, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως οι υψηλές τιμές χονδρικής, ώθησαν αρκετούς προμηθευτές σε αύξηση των τιμολογίων τους, με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να επιστρέψουν στη δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική ανέβηκε τον Ιούλιο στο 65,2% από 63,9% τον Ιούνιο και 64,6% τον Μάιο. Τον περασμένο μήνα το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά διαμορφώθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της φετινής χρονιάς, μετά τον Ιανουάριο, όταν ήταν 68,4%.
Εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που οι τιμές χονδρικής πήραν την ανιούσα, κυκλοφορούσαν στην αγορά πληροφορίες ότι σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως της Μέσης Τάσης, ασκούνταν πιέσεις από τους προμηθευτές για αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρίες να προτιμήσουν την καταγγελία της σύμβασης και την επιστροφή στη ΔΕΗ.
Παρότι το δελτίο του ΑΔΜΗΕ δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τα μερίδια των προμηθευτών ανά κατηγορία (Υψηλή, Μέση και Χαμηλή Τάση), πολλοί αποδίδουν την αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στη μετατόπιση κυρίως επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης (…και όχι μόνον), από τους εναλλακτικούς παρόχους προς στη ΔΕΗ. Και τούτο, γιατί ορισμένες ιδιωτικές εταιρίες ενεργοποίησαν τη ρήτρα οριακής τιμής, που υπάρχει στα τιμολόγιά τους.
Η ρήτρα αυτή, που αντανακλά τις διακυμάνσεις τιμών στη χονδρική αγορά, εμπεριέχεται και σε πολλά τιμολόγια λιανικής, τα οποία επίσης έχουν επιβαρυνθεί. Σταδιακά οι αυξήσεις- ανάλογα με την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος- αρχίζουν να φαίνονται και στους οικιακούς καταναλωτές.
Από τις 5 Αυγούστου η αναπροσαρμογή με βάση τις τιμές χονδρικής έχει περάσει και στα τιμολόγια της ΔΕΗ - εκτός από ένα τιμολόγιο, το λεγόμενο σταθερό. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση έρχεται σε αντικατάσταση της ρήτρας CO2, που περιείχαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και είχε ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Ωστόσο η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι η εφαρμογή της νέας ρήτρας συνοδεύεται με έκπτωση 30% στη χρέωση ενέργειας, σε μία κίνηση αντιστάθμισης των πολύ υψηλών αυξήσεων που θα επιβάλλοντο σε διαφορετική περίπτωση.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από τις αρχές του χρόνου, κυρίως εξ’ αιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και του διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικά τις κατά τις ημέρες του καύσωνα, του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, καταρρίπτοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποκορύφωμα ως μέση τιμής ημέρας τα 185, 55 ευρώ/MWh στις αρχές του μήνα.
Μετά τον καύσωνα οι τιμές μπορεί να έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ, παραμένουν όμως υψηλές, σχεδόν σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, έναντι των 60-70 ευρώ/MWh που εκινούντο στις αρχές του χρόνου.
Για σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουλίου, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 118,74 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Τις πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, όταν η ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλή, εισήλθαν στο σύστημα και αρκετές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - ορισμένες ημέρες και όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές- πράγμα που επηρέασε ανοδικά τις τιμές.
Αποτυπώνεται όμως και στο μερίδιο της ΔΕΗ στη συμβατική παραγωγή, που μαζί με τις δύο λιγνιτικές θυγατρικές, έφθασε στο 66,2%, εκ των οποίου 57,6% αφορά στην συμβατική παραγωγή της ΔΕΗ, 4% στη λιγνιτική θυγατρική Μελίτης και το 4,6% στη λιγνιτική θυγατρική Μεγαλόπολης.
Ακολουθεί η Elpedison με μερίδιο 11,7%, η Mυτιληναίος με 9,4%, ο Ηρων με 6,6% και η Κόρινθος Power με 6,1%. Όλες οι ιδιωτικές μονάδες λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο.