Στο στάδιο των διευκρινίσεων και των ερωτοαπαντήσεων με την Κομισιόν εξακολουθεί να βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας και όπως φαίνεται το νέο σχήμα θα ..τραβήξει σε βάθος χρόνου μέχρι να οριστικοποιηθεί.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι η Κομισιόν ζήτησε διευκρινήσεις για δεκάδες ζητήματα επί της ελληνικής πρότασης και την περίοδο αυτή συντάσσονται οι απαντήσεις. Ακόμα και αν αποσταλλούν οι απαντήσεις μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, η διαδικασία θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, ενώ δεν αποκλείεται η Κομισιόν να ζητήσει πρόσθετες επεξηγήσεις.
Μία από τις βασικές ελλείψεις του φακέλου που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι μία μελέτη από τον ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του συστήματος. Την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας συνόδευε μόνον μία επιστολή του ΑΔΜΗΕ στην οποία αναφερόταν η ανάγκη για στρατηγικές εφεδρείες, όχι όμως και η ολοκληρωμένη μελέτη επάρκειας συστήματος που απαιτεί η Κομισιόν για την τεκμηρίωση σχεδόν κάθε μηχανισμού της χονδρικής αγοράς που αφορά σε στήριξη ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Και τούτο γιατί η στρατηγική εφεδρεία όπως και ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος κλπ, εμπίπτουν στους κανονονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων και ως εκ τούτου χρειάζεται πάντα η μελέτη επάρκειας του συστήματος που θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητά τους.
Ο μηχανισμός για τις στρατηγικές εφεδρείες αφορά κυρίως σε μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και ενδεχομένως κάποιες πετρελαϊκές στα νησιά, οι οποίες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν όταν απαιτείται για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με ηλεκτρική ενέργεια.