Με στόχο την αποφυγή ακραίων αιχμών των τιμών ηλεκτρισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης η ΡΑΕ έθεσε χθες σε διαβούλευση της εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς.
Η Αγορά Εξισορρόπησης είχε παρουσιάσει ισχυρή ανοδική τάση κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας του target model, το οποίο εφαρμόστηκε την 1 Νοεμβρίου 2020. Για ένα χρονικό διάστημα 40-50 ημερών, οι τιμές ανέβαιναν, επιβαρύνοντας σημαντικά προμηθευτές και καταναλωτές ηλεκτρισμού, στη συνέχεια η κατάσταση φάνηκε να εξομαλύνεται, χωρίς όμως να εκλείψουν φαινόμενα δυσλειτουργίας, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πάντως οι τιμές εξισορρόπησης έχουν αποκλιμακωθεί.
Οπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του, στην Αγορά Εξισορρόπησης λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικοί περιορισμοί των Οντοτήτων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης, κάτι που δεν συμβαίνει στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Προθεσμιακή Αγορά, Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά). Στο πλαίσιο αυτό και για την ορθή λειτουργία της αγοράς οι Πάροχοι Υπηρεσιών Εξισορρόπησης οφείλουν να καθορίζουν για κάθε Οντότητα Υπηρεσιών Εξισορρόπησης που εκπροσωπούν τελικές θέσεις που να είναι εφικτές βάσει των δηλωμένων τεχνικών χαρακτηριστικών τους.
Στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Αγοράς μιας Οντότητας Υπηρεσιών Εξισορρόπησης παραβιάζει έναν ή περισσότερους περιορισμούς που προκύπτουν από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, τότε το πρόγραμμά της αποκλίνει και θα πρέπει το πρόγραμμα αγοράς να τροποποιηθεί υποχρεωτικά λόγω των τεχνικών περιορισμών, ανεξαρτήτως της οικονομικότητας της προσφοράς της Οντότητας. Ωστόσο, σε περίπτωση που η ενέργεια , όπως δηλώθηκε αρχικά δεν έχει σημανθεί ως ‘μη εφικτή’ υπάρχει ο κίνδυνος η προσφορά της οντότητας να καθορίσει την οριακή τιμή Ενέργειας Εξισορρόπησης.
Προκειμένου να καθοριστούν οι περιπτώσεις μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται μία σειρά τροποποιήσεων, των σχετικών διαδικασιών. Εκτιμά μάλιστα ότι λόγω της πολυπλοκότητας του μέτρου, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 5 μηνών για την εφαρμογή του, από την ημερομηνία θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.
Η διαβούλευση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του Διαχειριστής λήγει στις 19 Οκτωβρίου
Οι κυριότερες από τις τροποποιήσεις που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ έχουν ως εξής:
1)Προσθήκη χρονοδιαγράμματος γνωστοποίησης και ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων
Προτείνεται η προσθήκη χρονοδιαγράμματος γνωστοποίησης και ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων της μεθοδολογίας. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει τους Συμμετέχοντες που εκπροσωπούν Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης αναφορικά με τα μη εφικτά Προγράμματα Αγοράς που ανιχνεύτηκαν. Η ενημέρωση γίνεται έως την Πέμπτη της Εβδομάδας Εκκαθάρισης και αφορά όλες τις ημέρες της Εβδομάδας Εκκαθάρισης. Εάν η σχετική Πέμπτη είναι αργία, η αντίστοιχη ενημέρωση γίνεται έως την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι Συμμετέχοντες δικαιούνται να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις που αφορούν στην Εβδομάδα Εκκαθάρισης μέχρι και την Κυριακή της Εβδομάδας Εκκαθάρισης. Οι εκπρόθεσμες ενστάσεις δεν εξετάζονται, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αιτιολογεί την έγκρισή ή την απόρριψη των ενστάσεων μέχρι και την Κυριακή της Εβδομάδας Εκκαθάρισης
2) Τροποποίηση ελέγχου Διατάξεων Λειτουργίας
Με βάση την υφιστάμενη μεθοδολογία, ο έλεγχος Διατάξεων Λειτουργίας για Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου Πολλαπλών Αξόνων δύναται να ανιχνεύσει παραβίαση σε περιπτώσεις όπου το Πρόγραμμα Αγοράς δεν είναι εφικτό από καμία διάταξη λειτουργίας δηλαδή:
- το Πρόγραμμα Αγοράς είναι μεγαλύτερο από τη Μέγιστη Διαθέσιμη Ισχύ κάθε διάταξης, ή
- το Πρόγραμμα Αγοράς είναι μικρότερο από την Ελάχιστη Διαθέσιμη Ισχύ κάθε διάταξης, ή
- το Πρόγραμμα Αγοράς βρίσκεται μεταξύ των ορίων λειτουργίας των διατάξεων λειτουργίας της μονάδας.
3) Τροποποίηση ελέγχου κατάστασης σβέσης
Στη Διαδικασία Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ), η σβέση μοντελοποιείται σε Περιόδους Κατανομής (ημίωρη διάρκεια) ενώ το Πρόγραμμα Αγοράς αφορά Αγοραίες Χρονικές Μονάδες (ωριαία διάρκεια). Προτείνεται η σβέση να πραγματοποιείται σε ωριαία βήματα αντί των ημίωρων βημάτων. Ταυτόχρονα προτείνεται η τροποποίηση του Ελέγχου Σβέσης ώστε σε περιπτώσεις που το Πρόγραμμα Αγοράς που αντιστοιχεί σε σβέση συμπίπτει με το σχετικό τροποποιημένο μοντέλο σβέσης, το Πρόγραμμα Αγοράς να θεωρείται εφικτό.
4) Έλεγχος Μεταβάσεων
Προτείνεται η τροποποίηση των μεταβάσεων στη ΔΕΠ, ώστε η μετάβαση να πραγματοποιείται σε ωριαία και όχι ημίωρα βήματα.
5) Τροποποιήσεις διάρκειας επιπτώσεων μη εφικτού προγράμματος αγοράς
Στο πλαίσιο των τροποποιήσεων, εξετάστηκε η δυνατότητα περιορισμού της διάρκειας των επιπτώσεων καταστάσεων μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς. Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθοδολογίας κρίνεται ότι η χρονική διάρκεια των παραβιάσεων μπορεί να περιοριστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως πχ μία βλάβη κλπ.
Επίσης προτείνονται μίας σειρά από λεκτικές, νοηματικές και διευκρινιστικές τροποποιήσεις της υφιστάμενης μεθοδολογίας.
Τέλος, για την εναρμόνιση της Τεχνικής Απόφασης όσον αφορά στη Διαδικασία Ενοποιημένου Προγραμματισμού με τις ανωτέρω προτεινόμενες τροποποιήσεις, προτείνονται τα εξής:
- Τροποποίηση του μοντέλου σβέσης, ώστε η σβέση να πραγματοποιείται σε ωριαία βήματα και όχι ημίωρα.
- Τροποποίηση του μοντέλου μεταβάσεων σε περιπτώσεις που τα όρια των δύο Διατάξεων Λειτουργίας επικαλύπτονται, ώστε το τελευταίο τμήμα της μετάβασης να διαρκεί μια ώρα αντί για ένα ημίωρο.