Mε δύο ξεχωριστές κοινοποιήσεις στις Βρυξέλλες προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δύο σχήματα στήριξης για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας για τα έργα αποθήκευσης.
Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ.
‘Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, ένα σχήμα στήριξης αφορά την ανάπτυξη συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700-750 MW, ενώ ξεχωριστό σχήμα στήριξης προτάθηκε για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης, ισχύος 680 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, καθώς το καθένα αντιπροσωπεύει διαφορετικές τεχνολογίες αποθήκευσης.
Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τις συστοιχίες των μπαταριών θα διενεργηθούν διαγωνισμοί. Για την επιλογή των έργων θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια, τα οποία συναρτώνται από τις ανάγκες αποθήκευσης του ηλεκτρικού συστήματος και τους περιορισμούς του δικτύου.
Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» προβλέπει κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος έως 700 MW. Συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης, συσσωρευτές και αντλησιοταμίευση, ενώ πέρα από την επενδυτική ενίσχυση προβλέπεται και η λειτουργική ενίσχυση των έργων.
Μελέτες υπολογίζουν σε 160 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα από την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες) ισχύος 750 έως 1000 MW, ενώ ως ενδεδειγμένο μέγεθος αποθήκευσης θεωρούνται τα 500 έως 1500 MW.
Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, εκτός από τις ρυθμίσεις για την αποθήκευση ενέργειας,θα περιλαμβάνει μέτρα που θα μειώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την άδεια εγκατάστασης και την οριστική προσφορά σύνδεσης, με στόχο η όλη διαδικασία να μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Επίσης προβλέπει τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας και τη δημιουργία ενός σημείου επαφής των επενδυτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες.