Aντιδρούν οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού στη νέα κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που έχει προτείνει η ΡΑΕ, όπως διαφάνηκε στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ, υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής.
Ισως οι διαφωνίες αυτές να ήταν και η αιτία της παράτασης που έχει δώσει ως την 1η Νοεμβρίου η ΡΑΕ στη δημόσια διαβούλευση για τα νέα τιμολόγια και την αναλυτική ενημέρωση που πρέπει να λαμβάνουν οι πελάτες πριν υπογράψουν σύμβαση με μία εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τρεις νέες κατηγορίες τιμολογίων, που προτείνει η ΡΑΕ, διαβαθμίζονται με βάση το ρίσκο, ως εξής:
-Σε τιμολόγια μηδενικού κινδύνου, που είναι τα σταθερά τιμολόγια.
-Σε τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου”, που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, και
-Σε τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”, που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης.
Οι δύο κατηγορίες κυμαινόμενων τιμολογίων προβλέπουν την αναπροσαρμογή τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα η Αρχή θα προχωρήσει τον Νοέμβριο στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος με εφαρμογή από 1/1/22.
Ωστόσο πολλοί προμηθευτές διαφωνούν με την πρόταση της ΡΑΕ και ζητούν να διατηρηθούν οι υφιστάμενες κατηγορίες τιμολογίων, δηλαδή τα σταθερά και τα κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Ανέφεραν δε ότι σε βάθος χρόνου, αν και εφόσον μειωθούν οι τιμές χονδρικής, τα σταθερά τιμολόγια μπορεί να οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς ενδέχεται να πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα σε σχέση με τους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο.
Μέσα στο Νοέμβριο εξάλλου αναμένεται η υιοθέτηση των προτύπων που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και την προσυμβατική ενημέρωση του πελάτη πριν υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή / και φυσικού αερίου. Τα μοντέλο της προσυμβατικής ενημέρωσης θα τεθεί σε ισχύ επίσης από την 1/1/22.
Το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει να σταθμίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα όλες οι χρεώσεις / εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές, ώστε τα τιμολόγια που προτείνει κάθε πάροχος να είναι κατανοητά και συγκρίσιμα μεταξύ τους.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης πάντως αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές κατηγορίες τιμολογίων. Σύμφωνα με μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ΑCER) στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται 14 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, κυμαινόμενα (που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή), μεικτά, με ρήτρα χονδρικής τιμής, με όριο διακύμανσης, με εγγυημένο ποσοστό έκπτωσης έναντι του βασικού προμηθευτή, “πράσινα” τιμολόγια (με εγγυήσεις προέλευσης), τιμολόγια με πρόσθετες εκπτώσεις εφόσον συνάπτονται διαδικτυακά, κοινωνικά τιμολόγια, με παράλληλες προσφορές για προϊόντα (π.χ. κουπόνια για σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες (π.χ. συντήρηση καυστήρα), συνδυασμένη προσφορά με τηλεπικοινωνίες, δυναμικά τιμολόγια που σχετίζονται με την απόκριση ζήτησης κ.α.