Tρεις κατηγορίες αδειών για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και δυνατότητα ενίσχυσης, μόνον των σταθμών ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες όμως δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο , προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Παράλληλα εισάγονται προβλέψεις για τη χωροθέτηση των μονάδων αποθήκευσης.
Τις βασικές αρχές των σχετικών ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι τρεις κατηγορίες αδειών για τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν:
· Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί).
· Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Οι σταθμοί αυτοί κατηγοριοποιούνται σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.
· Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι.
Το ν.σ. θα περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αποσαφηνίζει θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων αυτών.
Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ είχε εκδώσει αρκετές άδειες παραγωγής για μονάδες αποθήκευσης, όμως με μεταγενέστερη απόφαση του υπουργού κ. Σκρέκα όλες οι περαιτέρω διαδικασίες πάγωσαν ως το τέλος του έτους εν όψει του νομοθετικού πλαισίου, μέρος του οποίου ανακοινώθηκε χθες.
Οσο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή το καθεστώς ενίσχυσης, θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνολική ισχύ 700-750 MW για τους επιλέξιμους σταθμούς ΑΠΕ και αποθήκευσης με συστοιχία μπαταριών. Ξεχωριστό καθεστώς θα ισχύσει για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Τέρνα Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW.
Ανάμεσα στις άδειες παραγωγής που ήδη έχουν εκδοθεί, 8 έχει λάβει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 950 MW στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Επίσης η Εγνατία Γκρουπ ΑΕ έχει λάβει άδειες για 24 έργα (μπαταρίες) συνολικής ισχύος περίπου 1.200 MW σε όλη τη χώρα. Η DIRREN AE για 26 έργα 1.084 MW κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Η Αιολική Θεοδώρων έχει λάβει 9 άδειες ισχύος περίπου 200 MW και η ΤΕΡΝΑ 4 άδειες συνολικής ισχύος 375 MW.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει ρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίζουν και θα συμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής από συμβατικά καύσιμα.