Για εξελίξεις από τον …Ιούνιο και μετά όσον αφορά σε εξαγορές έργων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη μιλούν κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, διαψεύδοντας τις φήμες που θέλουν την εταιρία σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρίας ΑΠΕ στην Ελλάδα, ή/και έργων στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες. Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν διέψευσαν ότι εδώ και καιρό ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝ, της θυγατρικής της ΔΕΗ με αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος επισκέπτεται μονάδες ΑΠΕ στη Ρουμανία και εξετάζει έργα, ήδη έχει βολιδοσκοπήσει περί τα 55 -πράγμα που από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον της ΔΕΗ για εξαγορές έτοιμων μονάδων ΑΠΕ. Τώρα αν η ΔΕΗ προχωρήσει και σε εξαγορά μεγάλης ελληνικής εταιρίας ΑΠΕ, αυτό επισήμως θα διαψεύδεται ….μέχρι να ανακοινωθεί. Χθες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το νέο αιολικό της πάρκο στην Κεφαλλονιά, που υλοποιήθηκε σε χρόνο- ρεκόρ, μόλις 7 μήνες, όπως δήλωσε ο κ. Μαύρος. Το πάρκο, ισχύος 9,2 MW και κόστους 9,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της αμερικανικής Ameresco και της RES Invest. Οι δύο εταιρίες ανέλαβαν μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού την κατασκευή των έργων υποδομής, τη προμήθεια, τη μεταφορά, την ανέγερση και τη θέση σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του για 15 χρόνια.
“Η πράσινη μετάβαση θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας και οδηγεί σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, που αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον” δήλωσε ο κ. Μαύρος, τονίζοντας ότι ο
όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και κινείται σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς προς την κατεύθυνση αυτή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με ιδιαίτερα υψηλούς στόχους επίτευξής πράσινης μετάβασης.
Σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση είπε ότι δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ε.Ε, αλλά η κατηγορηματική και μάλλον ομόφωνη θέση είναι ότι ΑΠΕ είναι η λύση στο πρόβλημα. Τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα στα οποία εκτοξεύτηκαν οι τιμές, προκαλώντας ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο, οφείλονται πρωτίστως στην αύξηση τις τιμής των ορυκτών καυσίμων. Για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει πλέον ξεπεραστεί. Στο ράλι της τιμής του ηλεκτρισμού συνέβαλε η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, τη στιγμή που η Ευρώπη εξαρτάται κατά 90% από εισαγωγές. Ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως είπε ο κ. Μαύριος, προσθέτοντας ότι τη σημερινή κατάσταση δεν την προκάλεσε η ίδια η ενεργειακή μετάβαση.
Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε -και θα μειώσει- δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Αναφέρθηκε σε επενδύσεις 500 δις ευρώ που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της McKinsey. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, στις μεταφορές και σε κτίρια.
Από το σύνολο, τα 75 δις ευρώ είναι νέα κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, η αποανθρακοποίηση της Ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3% ή κατά 5 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς.
Ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης.
Η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα 86 εκατ τόνους διοξειδίου του άνθρακα με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% αυτών των εκπομπών.
Στην στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ανέφερε ότι η τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση διαμορφώνει προκλήσεις και ευκαιρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, υπογράμμισε ο κ. Pyatt, χαρακτηρίζοντας ορόσημο το νέο αιολικό πάρκο της Κεφαλλονιάς