Προβλήματα στον μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε μία περίοδο υψηλότατων τιμών ενέργειας, με την τιμή του CO2 να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μπορεί να δημιουργήσει η καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας να κοινοποιήσει στην Κομισιόν σχέδιο για τον νέο μηχανισμό, καθώς η ισχύς του παλαιού έληξε στο τέλος του 2020
Η ανάγκη αλλαγής στον μηχανισμό αντιστάθμισης προέκυψε μετά την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει νέες κατυθυντήριες γραμμές για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους. Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με έναρξη της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές το νέο καθεστώς θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Μέχρι σήμερα ωστόσο το υπουργείο φέρεται να μην έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο μηχανισμό
Σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο από τη σημαντική καθυστέρηση και ζητεί από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κοινοποίηση του νέου μηχανισμού.
’Οπως αναφέρει η επιστολή, “σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία των επιχειρήσεων που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά την εφαρμογή της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή”
Επίσης επισημαίνει ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιπλέον περιορισμού της επιβάρυνσης των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία.
“Το Υπουργείο θα πρέπει να κοινοποιήσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο μηχανισμό αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 γιατί υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος σημαντικής καθυστέρησης” καταλήγει η επιστολή.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί σημαντικά, από περίπου 25 ευρώ/τόνο τον Νοέμβριο του 2020 κοντά στα 70 ευρώ/τόνο. Στις 22 Νοεμβρίου το βασικό συμβόλαιο αναφοράς των δικαιωμάτων CO 2 διαμορφώθηκε στα 69,91 ευρώ/τόνο.
Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων επιβαρύνουν άμεσα τις τιμές ηλεκτρισμού από συμβατικά καύσιμα, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Χθες καταγράφηκε νέα σημαντική άνοδος με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να ανέρχεται για σήμερα στα 281,03 ευρώ/MWh, κατά 3,8% υψηλότερα από τα επίπεδα της Τρίτης. Όσο για το φυσικό αέριο, η τιμή TTF στα συμβόλαια Ιανουαρίου σκαρφάλωσε στα 92,4 ευρώ/MWh, μετά από ένα άλμα 9,219%.