Στην εκτίμηση ότι όταν και εφόσον αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρισμού θα ισορροπήσουν σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από την προ κρίσης περίοδο, γύρω στα 80-90 ευρώ/MWh προχώρησε χθες ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην ΕΕ για έλλειμμα πολιτικών πρόληψης της έκρηξης των τιμών φυσικού αερίου, η οποία εν πολλοίς επέφερε και την άνοδο στις τιμές του ηλεκτρισμού.
Στην ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο κ. Κάπρος τόνισε ότι η απότομη άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και όχι της ενεργειακής μετάβασης.
“Η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο συνέπεσε με την έκρηξη των τιμών, συκοφαντώντας την μετάβαση” δήλωσε ο κ. Κάπρος προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα έπρεπε να την έχει προβλέψει και να είχαν ληφθεί μέτρα για την αποθήκευση φυσικού αερίου και για την αντιστάθμιση της τιμής του.
«H ΕΕ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εφόσον το υγροποιημένο αέριο (LNG) έγινε παγκόσμιο χρηματιστηριακό προϊόν, ακολουθεί τους κανόνες της κυκλικότητας και η μεγάλη πτώση της τιμής ήταν αναμενόμενο να ακολουθηθεί από απότομη άνοδο. Δυστυχώς η ΕΕ λειτούργησε με την αφελή άποψη οι εξευτελιστικές τιμές θα ισχύουν για πάντα και ότι θα έχει στη διάθεση της όσο αέριο θέλει όποτε το θέλει και σε όποια τιμή το θέλει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η ένταση του φαινομένου δεν προκαλεί έκπληξη και ότι οι χώρες δεν μπορούν η κάθε μία μόνη της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Εκφράστηκε υπέρ της γαλλικής πρότασης, που αποσυνδέει τις ΑΠΕ και τα πυρηνικά από την υπόλοιπη αγορά.
Ας σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή της Γαλλίας συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προθεσμιακά και τα διμερή συμβόλαια, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση και πρότεινε μια διακριτή οργανωμένη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τα πράσινα PPAs και την αποθήκευση ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι τα πράσινα PPAs πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των τιμολογίων των καταναλωτών.