Tα τεράστια απροσδόκητα κέρδη που έφερε η ενεργειακή κρίση στις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυτή τη φορά δεν θα διοχετευτούν σε επενδύσεις σε παραγωγικά κοιτάσματα αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα αποδοθεί ως μέρισμα στους μετόχους, όπως αναφέρει το Reuters σε σχετικό άρθρο του, γράφοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα “Βig Oil” της Ευρώπης γίνονται πια “Small Oil”.
H εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου το 2021 απέφερε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όταν οι τιμές της ενέργειας κατέρρευσαν καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.
Συνήθως, οι εταιρείες θα επένδυαν τη μερίδα του λέοντος αυτών των εσόδων σε μακροπρόθεσμα έργα για την ενίσχυση της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες περικοπές του προηγούμενου έτους, η επένδυση στην παραγωγή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας τους, θα ήταν η αναμενόμενη κίνηση
Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Κολοσσοί όπως η BP, η Royal Dutch Shell, η Total Energies, η Equinor και η ιταλική Eni επικεντρώνονται στην επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων μετρητών στους μετόχους για να τους κρατήσουν ικανοποιημένους, καθώς παίρνουν το μεγάλο ρίσκο της στροφής προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τις ΑΠΕ
«Όλες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διαχειρίζονται σε ένα βαθμό την παρακμή τους», μετατοπίζοντας τη δραστηριότητα τους σε πεδία που παρέχουν μεγαλύτερες αποδόσεις στους μετόχους και εγκαταλείποντας πιο ώριμα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Ben Cook, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BP Capital Fund Advisors.
Η αυξανόμενη πίεση από επενδυτές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί γίγαντες κλείνουν τις στρόφιγγες στις δαπάνες για το πετρέλαιο, παρόλο που οι προοπτικές για τις τιμές και τη ζήτηση παραμένουν ισχυρές.
Η διττή στρατηγική της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και της ενίσχυσης των αποδόσεων των μετόχων υπογραμμίστηκε όταν η Shell πούλησε την επιχείρηση σχιστολιθικού πετρελαίου Permian στις Ηνωμένες Πολιτείες για 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενη να επιστρέψει 7 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές.
Οι επενδυτές στις αμερικανικές εταιρείες μπορούν επίσης να αναμένουν ότι τα μερίσματά τους θα αυξηθούν σε ποσά ρεκόρ, αλλά η Exxon Mobil και η Chevron, οι δύο κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να συνεχίσουν να επενδύουν κεφάλαια σε νέα έργα πετρελαίου, καθώς ενθαρρύνονται από τον Λευκό Οίκο, που επιδιώκει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.
Το 2022 οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να επιστρέψουν στους επενδυτές ένα ρεκόρ 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου Bernstein, ενώ η Exxon και η Chevron πρόκειται και οι δύο μαζί να αποδώσουν στους μετόχους τους περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Καθώς οι επενδύσεις σε νέα πετρελαϊκά πρότζεκτ συρρικνώνονται, η παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη από τις 5 μεγαλύτερες εταιρίες αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 15%, κάτω από τα 6 εκατ.βαρέλια την ημέρα ως το 2030, αφού προηγουμένως, το 2025 θα έχουν “πιάσει την κορυφή” γύρω στα 7 εκατ.βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bernstein Research.
H βρετανική ΒΡ έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 40% ή κατά περίπου 1 εκατ.βαρ/ημερα ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η Shell έχει δηλώσει ότι η παραγωγή της κορυφώθηκε το 2019, ενώ για την ΕΝΙ η κορύφωση αναμένεται το 2025.
¨Ενα μέρος της παραγωγής πετρελαίου θα παραμείνει βασικό καύσιμο κατά τα χρόνια της ενεργειακής μετάβασηςενώ η παραγωγή φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί, καθώς χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα προσπαθούν να υποκαταστήσουν με φυσικό αέριο, τον πιο ρυπογόνο άνθρακα.
Ταυτόχρονα, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης στρέφουν τις επενδύσεις τους σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, με την υπόσχεση ότι οι αποδόσεις από τις νέες δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα μακροπρόθεσμα θα ισοφαρίσουν ή θα είναι μεγαλύτερες από τις αποδόσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι αμερικανικές εταιρείες όμως, όπως η Exxon και η Chevron έχουν μείνει σχετικά αποστασιοποιημένες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουόρθ, δήλωσε ότι οι ΑΠΕ «δεν παράγουν τις διψήφιες αποδόσεις που θέλουν οι επενδυτές».
Η απότομη μείωση των επενδύσεων στο πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω των εκτιμήσεων ότι η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης. “Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές των υδρογονανθράκων, καθώς η ζήτηση ενέργειας φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται... ενώ η προσφορά θα μπορούσε να περιοριστεί, καθώς οι ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν φαίνονται ακόμη έτοιμες να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του βασικού φορτίου", δήλωσε ο Russ Mold. , διευθυντής επενδύσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AJ Bell.
Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 2030 σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Η στρατηγική της Ευρώπης αποτελεί ένα τεστ. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος έχει το σωστό βηματισμόγια τη μετάβασης. Ο χρόνος θα δείξει αν η Ευρώπη έτρεξε πολύ γρήγορα» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της BP Capital Fund.