Aνοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του μηχανισμού στην αγορά ηλεκτρισμού άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο.
Ο μηχανισμός, που εφαρμόστηκε τον Ιούλιο 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η ανησυχία για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά τους επόμενους μήνες είναι φανερό ότι καθιστά επιφυλακτική την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας ως προς την άρση του μηχανισμού. Έτσι, προς το παρόν διατηρεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο με βάση τα τότε δεδομένα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ο κ. Σκυλακάκης πάντως προανήγγειλε αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα που ανέκυψε με τους προμηθευτές ηλεκτρισμού σχετικά με την προθεσμία προειδοποίησης των πελατών τους για την αλλαγή της σύμβασης προμήθειας και τον τρόπο ενημέρωσής τους, φάνηκε να τάσσεται υπέρ της μείωσης του χρόνου ειδοποίησης στον ένα μήνα, καθώς και υπέρ της ενημέρωσης με όλους του τρόπους και όχι μόνον εγγράφως με επιστολές.
Τα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού και των σχημάτων στήριξης των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων, απασχόλησαν βέβαια και τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Δεν αποκλείεται προς τα τέλη Αυγούστου να έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένες από τις πτυχές του μηχανισμού, τις οποίες ενδεχομένως να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Ας σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού είναι κάθετα αντίθετοι με το πλαφόν που επιβάλλει ο μηχανισμός στα έσοδά τους από τη χονδρική αγορά. Το μέτρο αυτό υπήρξε βασικός χρηματοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, για την καταβολή των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος. Τώρα όμως που οι τιμές στη χονδρική υποχώρησαν από τα υψηλά της κρίσης, τα έσοδα από το πλαφόν έχουν περιοριστεί δραστικά, όπως έχει μειωθεί και το ύψος της επιδότησης για τους καταναλωτές. Αρχικά η ισχύς του μέτρου έληγε τον Ιούλιο, όμως ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δώσει δίμηνη παράταση και έτσι η λήξη του έχει μετατοπιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Εν όψει αυτής της προθεσμίας, η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της για τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Την εισήγησή της Αρχής συμπλήρωνε και μία σειρά από αναλυτικές οδηγίες για τις υποχρεώσεις των προμηθευτών όσον αφορά στην ενημέρωση των πελατών τους.
Οι οδηγίες αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στους προμηθευτές, καθώς κρίθηκε ότι εισήγαγαν πολλές γραφειοκρατικές και δαπανηρές υποχρεώσεις για τον κλάδο, όπως η υποχρεωτική ενημέρωση του πελάτη με έγγραφη επιστολή, ξεχωριστή από το λογαριασμό του, για τις επικείμενες μεταβολές στη σύμβασή του, δύο μήνες πριν την αλλαγή.
Τελικώς, μετά τη διαβούλευση και τις αντιδράσεις η ΡΑΑΕΥ τροποποίησε την πρότασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που παρέδωσε η Αρχή στο γραφείο του υπουργού προβλέπει κατ’ αρχήν την αξιοποίηση εκ μέρους των προμηθευτών όλων των πιθανόν τρόπων ενημέρωσης των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων του email, των τηλεφωνικών μηνυμάτων κλπ και όχι μόνον της έγγραφης ταχυδρομικής επιστολής. ‘Ετσι οι καταναλωτές θα ενημερωθούν για τα νέα τιμολόγια και θα επλέξουν σε ποιά κατηγορία επιθυμούν να ενταχθούν.
Όσον αφορά στον Κώδικα Προμήθειας, το υπουργείο θα τον τροποποιήσει μειώνοντας το χρόνο προγνωστοποίησης των αλλαγών σε ένα μήνα πριν από τη λήξη του συμβολαίου, από δυο μήνες που ισχύει σήμερα.
Αν δεν παραταθεί ο μηχανισμός, τότε οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν ως το τέλος Αυγούστου για τα νέα τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου.