Σε γόρδιο δεσμό για το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση, σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ηδη προς τις επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να επιστραφεί το ποσόν των 120 εκατ. ευρώ για την τριετία 2019-2021, ένα ποσό που συνεχώς θα αυξάνεται και ενδεχομένως να εγκυμονεί και ευρωπαϊκά πρόστιμα για το ελληνικό δημόσιο, όσο ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν προχωρά τη σχετική υπουργική απόφαση.
Ο λόγος που το υπουργείο καθυστερεί προφανώς δεν είναι άλλος απ’ ότι μαζί με την επιστροφή του ποσού στους δικαιούχους, ταυτόχρονα το δημόσιο θα πρέπει να ανακτήσει το ίδιο ποσό από τις μη επιλέξιμες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης που την τριετία 2019-2021 ως και σήμερα εξακολουθούν να πληρώνουν χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές, παρότι δεν δικαιούνται τη μειωμένη κλίμακα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Και μάλιστα το δημόσιο θα πρέπει να διεκδικήσει από όλες αυτές τις επιχειρήσεις την επιστροφή του ποσού εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σε μία περίοδο που οι τιμές του ηλεκτρισμού βρίσκονται στα ύψη και το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης έχει τριπλασιαστεί.
Η ανάκτηση αφορά επιχειρήσεις στη Μέση Τάση που συνεχίζουν να πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh έναντι των 17 ευρώ/MWh που ισχύει για όλους τους καταναλωτές, με εξαίρεση τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης, κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες εκτεθειμένες στη “διαρροή άνθρακα”, δηλαδή τον διεθνή ανταγωνισμό και τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Για αυτήν ειδικά την κατηγορία των επιχειρήσεων προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκά μέτρα για το ΕΤΜΕΑΡ, εξ ού και η υποχρέωση επιστροφής των ποσών που έχουν καταβάλει.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2014, η παροχή σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, (τέλους υπέρ ΑΠΕ) περιορίζεται σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και υπολογίζεται βάσει ενός μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να υποβάλουν το αργότερο έως το τέλος του 2019 προς έγκριση τον μηχανισμό χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι καταναλωτές υποχρεούνται σε μια χρέωση βάσης που με την τελευταία σχετική απόφαση της ΡΑΕ ορίστηκε στα 17 ευρώ/MWh, εκτός συγκεκριμένων επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων, που δικαιούνται μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.
Η Ελλάδα καθυστέρησε σχεδόν τέσσερα χρόνια να εγκρίνει τον μηχανισμό του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, ο οποίος τελικώς τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2019.
Για την εφαρμογή του μέτρου πριν από ένα χρόνο άνοιξε πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για τα έτη 2019-2020, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δρομολογηθεί η επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους δικαιούχους της έκπτωσης, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης
Η πλατφόρμα για το 2021 άνοιξε προ μηνός, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ανοίξει για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα συνεχίσουν να χρεώνονται ΕΤΜΕΑΡ 8,78 Ευρώ/MWh, ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν λιγότερο και μία σειρά από επιχειρήσεις επίσης στη Μέση Τάση αλλά μη επιλέξιμες, που εξακολουθούν να πληρώνουν τα 8,78 ευρώ/MWh, θα υποχρεωθούν κάποια στιγμή να πληρώσουν τη διαφορά και το δημόσιο βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία της παράνομης κρατικής ενίσχυσης.