Tην πιθανότητα συνεργασίας με τη ΔΕΗ στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω του δικτύου οπτικών ινών φαίνεται να εξετάζει η Νοva, όπως αφήνεται να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Novaκ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλου. Οι όποιες σχετικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο, όταν θα έχει συγκροτηθεί πλήρως η νέα διοικητική ομάδα της εταιρίας, μετά την εξαγορά της Wind Ηellas.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Γιώργος Στάσσης έχει ήδη προχωρήσει σε βήματα ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, μέσω της αξιοποίησης του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο η ΔΕΗ θα παραμείνει μέτοχος κατά 51% μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 49% από τo αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να πετύχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω του δικτύου οπτικών ινών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στο Περιστέρι, το οποίο κατόπιν θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε τους όρους συμφωνίας με τις τράπεζες για το project στο Περιστέρι.
Εξάλλου η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν υπογράψει συμφωνία πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, καθώς και την παροχή πρόσβασης τρίτων μερών στο δίκτυο.
Μόλις ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα στο Περιστέρι, η ΔΕΗ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμούς για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλο το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Το πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι θα αποτελέσει και τη βάση δοκιμής για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τους ενδιαφερόμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Πέραν της Nova, πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για συνεργασία και άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών.
Ας σημειωθεί ότι το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει όλη την επικράτεια. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούν να μισθώνουν δυναμικό στο δίκτυο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, χωρίς να χρειαστεί να αναπτύξουν οι ίδιοι ιδιόκτητο δίκτυο.
Το πρόγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2022-2026. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να δημιουργήσει πελατειακή βάση 1 εκατομμυρίου καταναλωτών, με τη σχτετική δραστηριότητα να καταγράφει τότε κύκλο εργασιών της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία ύψους 100 εκατ. ευρώ.