Αποζημίωση στα νοικοκυριά της Αττικής που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, πιθανότατα μέσω μηδενισμού των τελών χρήσης του ΔΕΔΔΗΕ για τον Ιανουάριο ή ίσως και περισσότερο, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας σε συνεργασία με τον Διαχειριστή. Είναι πολύ πιθανόν δε η απόφαση να ληφθεί και να ανακοινωθεί σήμερα.
Δεδομένου ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει τηλεμέτρηση και είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί κάθε παροχή, στην οποία διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, η αποζημίωση συζητάται να δοθεί στους καταναλωτές σε όλους τους δήμους της Αττικής που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Ελπις”, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας με ανάλογα προβλήματα
Από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πρότασης Μομφής, προκύπτει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αττική κατά την κακοκαιρία αφορούσε 200.000 πολίτες σε 40 Δήμους, ενώ 24 ώρες μετά είχε αποκατασταθεί το 97,5% των περιπτώσεων.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η χρέωση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ανά μήνα, είναι ένα σχετικά περιορισμένο ποσό, της τάξης των 5 ως 8 ευρώ, για καταναλώσεις από 1.000 ως 2.000 KWh το τετράμηνο, υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν θα “φανεί” η μείωση στους καταναλωτές, ειδικά στον λογαριασμό Ιανουαρίου που θα είναι πολύ αυξημένος λόγω των πολύ υψηλής χρέωσης ενέργειας. ‘Ετσι στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση μηδενισμού των τελών για το τετράμηνο, που σημαίνει αυτόματα και τετραπλασιασμό του σχετικού κόστους για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά το χρονικό σημείο στο οποίο ο καταναλωτής θα δει την αποζημίωση στον λογαριασμό του.
Παράλληλα, υπάρχει και το καθεστώς της καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές σε οικιακές συσκευές λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ και η σχετική διαδικασία περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή, στο σημείο της επιλογής δήλωσης του αιτήματος αποζημίωσης. Η εμπειρία μέχρι σήμερα ωστόσο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον καταναλωτή να αποδείξει ότι η ζημιά που υπέστη η συσκευή του οφείλεται στη λεγόμενη “κοπή του ουδετέρου”, στο φαινόμενο που προκύπτει από την απότομη και μεγάλη αύξηση της τάσης. Διότι με βάση τους κανονισμούς, αυτή είναι η κατηγορία βλαβών που αποζημιώνεται….
Λογαριασμοί Ιανουαρίου
Eπιστολή προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού για να εντάξουν στους λογαριασμούς ρεύματος τα επιδόματα Ιανουαρίου απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ, σε εφαρμογή σχετικής επιστολής, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2022, του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Εν τω μεταξύ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα επιδόματα για τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση “καλά κρατεί”.
Η επιδότηση του Φεβρουαρίου θα απορροφά για όλα τα νοικοκυριά και τις κύριες κατοικίες περίπου το 70% της αύξησης του κόστους ηλεκτρισμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Σκρέκας στην τηλεόραση του Αντ1. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο ίδιος μηχανισμός και για τις επιχειρήσεις, με σκοπό την κάλυψη του 50% της αύξησης του κόστους μέσω της επιδότησης. Το ακριβές ύψος της επιδότησης, δεν αναφέρθηκε, με τον υπουργό να δηλώνει ότι μόλις κλείσει ο μήνας και υπολογιστεί η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τότε θα διαμορφωθεί και το τελικό ύψος της επιδότησης. ‘Οπως τόνισε κάθε μήνα θα αξιολογούνται οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού και αντίστοιχα θα διαμορφώνεται η επιδότηση.
Ας σημειωθεί ότι για σήμερα, 31 Ιανουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στα 248,88 ευρώ/MWh, κατά 1% υψηλότερα από τα επίπεδα της Κυριακής, 30/1/22. Πλέον οι μέσες τιμές άνω των 220 ευρώ/MWh τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα της εποχής.
Ας σημειωθεί ότι την επέκταση των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο αλλά και τους επόμενους μήνες, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με ημερομηνία 24/1/22, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Σκρέκας απέστειλε τα αρχεία που διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για τις παροχές ρεύματος που αφορούν στην κύρια κατοικία, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Στην επιστολή ο υπουργός ζητεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να εξαιρεθούν οι αριθμοί παροχής που δεν αφορούν σε παροχές οικιακής χρήσης και να αποσταλούν οι αριθμοί παροχής που δικαιούνται το επίδομα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση και τον νόμο, σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ποιός προμηθευτής εκπροσωπεί ή εκπροσωπούσε τον κάθε αριθμό παροχής από 1/1/22. Επίσης, σημειώνεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι δικαιούχοι ΚΟΤ (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο) και οι δικαιούχοι ΤΥΑ ανεξαρτήτως χρήσης της παροχής.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλε επιστολή σε όλους τους προμηθευτές, στην οποία ενημερώνει ότι στην πλατφόρμα IRIS έχει αναρτηθεί αρχείο με λίστα των παροχών της κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων (οι οποίες είναι δηλωμένες ως παροχές οικιακής χρήσης), τις οποίες οι πάροχοι εκπροσωπούν ή εκπροσωπούσαν από 01.01.2022. (με ημερομηνία άντλησης των σχετικών δεδομένων την 24.01.2022) και αποτελούν τους δυνητικούς δικαιούχους επιδότησης. Διευκρίνιζει επίσης ότι όλοι οι δικαιούχοι ΚΟΤ και ΤΥΑ είναι και δικαιούχοι της επιδότησης, ανεξαρτήτως χρήσης της παροχής.
Το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών, που μαζί με τα άλλα ενεργειακά επιδόματα φθάνουν στο 1,7 δισ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και τον Ιανουάριο 2022 - σύμφωνα με δήλωση του κ. Σκρέκα στη Βουλή, καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το Ταμείο εισπράττει έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τη διαφορά που προκύπτει από το χαμηλότερο κόστος των ΑΠΕ, σε σχέση με τη μέση τιμή χονδρικής, η οποία διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη συμβατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, εν προκειμένω μονάδες φυσικού αερίου.