Εντός των στόχων που είχαν τεθεί για το 2021 φέρεται να εκτιμά η διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα διαμορφωθούν τελικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, παρά την πολύμηνη κρίση στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης θεωρούν ότι τα Κέρδη Πρό Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) το 2021 θα προσεγγίσουν τα 885 εκατ ευρώ και ότι το 2022 τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν.
Το hedging στην αγορά ρύπων, οι αγορές ενέργειας από το εξωτερικό, αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου από ένα μείγμα αερίου από αγωγό και LNG, που δίνει περιθώρια για καλύτερες τιμές, είναι παράγοντες που συνέβαλαν σημαντικά στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από τη ΔΕΗ.
Παρά την αύξηση της τιμής του ρεύματος, το 2021 καταγράφηκε μείωση των συνολικών ληξιπρόθεσμων, πράγμα όμως που φαίνεται να οφείλεται στην διαχείριση των παλαιών απαιτήσεων, καθώς οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2021 δεν είχαν λάβει κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας της κρίσης μέχρι σήμερα, εκτιμάται όμως ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει βελτίωση. Οι προβλέψεις είναι ότι από το 2023 οι τιμές μπορεί να επανέλθουν στα επίπεδα των 70-80 ευρώ/MWh, ενώ για τη φετινή χρονιά οι εκτιμήσεις είναι πιο συγκρατημένες με το ευνοϊκότερο σενάριο να “βλέπει” μία ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie έναντι τιμήματος 1,35 δισ ευρώ, ενώ προχωρεί η συνεργασία με την RWE στις ΑΠΕ. Επίσης η εταιρία εξετάζει επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια, καθώς και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΔΕΗ έχουν επαφές για εξαγορές ΑΠΕ στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις ως το τέλος του χρόνου.
Εν όψει του νέου νομοθετικού πλαισίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά, η εταιρία συζητά ήδη με δύο μεγάλους ξένους επενδυτές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Σε ότι αφορά στην υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” προγραμματίζεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 με προοπτική να ενταχθεί κανονικά στην αγορά έως το τέλος του έτους ή στην αρχή του 2023. Στελέχη της ΔΕΗ ανέφεραν ότι παρότι δεν έχει ληφθεί επισήμως η επενδυτική απόφαση για τη μετατροπή της σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου, αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιο, παρά την κρίση στις τιμές του αερίου και παρά την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των νέων μονάδων αερίου, που φέρνουν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για το Taxonomy.