Οριστικές λύσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης ζητεί η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι αν ο ΑΔΜΗΕ δεν προχωρήσει σε ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στην ενέργεια για σκοπούς εξισορρόπησης και στην ενέργεια εκτός εξισορρόπησης, τότε δεν θα αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα της εν λόγω αγοράς, το κόστος της οποίας προστίθεται στις ήδη πολύ υψηλές τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα η ΔΕΗ ζήτησε τη δημιουργία ξεχωριστής αγοράς εφεδρειών, στο πλαίσιο των θέσεων που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση που διενεργεί η ΡΑΕ επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και τη Μεθοδολογία προσδιορισμού της ενέργειας για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης.
Ας σημειωθεί ότι η διακριτή αγορά εφεδρειών προβλέπεται και στο Σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς (Market Reform Plan), που προωθείται.
Μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ δεν κάνει διάκριση μεταξύ της ενέργειας εξισορρόπησης και της ενέργειας για σκοπούς μη εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα η ενέργεια ανακατανομής (redispatching) αν και λογίζεται διαφορετικά, ως ενέργεια εκτός εξισορρόπησης , τελικώς τιμολογείται το ίδιο επαυξάνοντας το τελικό κόστος.
Πρόκειται για πρόβλημα που έχει επισημάνει και η ΡΑΕ, η οποία προς το σκοπό αυτό θέσπισε ειδική Μεθοδολογία και βάσει αυτής από την 1η Δεκεμβρίου “τρέχουν” στο σύστημα δοκιμές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα συνδιαμορφώσουν τη τελική πρόταση για την εκκαθάριση της αγοράς.
Κατά την άποψη της ΔΕΗ οι ακριβότερες προσφορές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ανακατανομή ώστε να μην επηρεάζεται η τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης από τις ενεργοποιήσεις για άλλους σκοπούς , αλλά και για να αποτυπώνεται ορθά το υψηλό κόστος της ανακατανομής. Ετσι η μείωση των ποσοτήτων αυτών θα αποτελεί κίνητρο για τον Διαχειριστή.
‘Οσον αφορά στην περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο αποτελέσματα της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ) αλλά και στοιχεία εκκαθάρισης, έστω μέσω πιλοτικών διαδικασιών, προκειμένου να υπάρξει οικονομικό αποτύπωμα εφαρμογής της μεθοδολογίας, πριν την κανονική εφαρμογή της.
Εκτός από τη δημιουργία της διακριτής αγοράς εφεδρειών πριν από την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η ΔΕΗ στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ προτείνει επίσης ,
- Τη θέσπιση νέας Διαδικασίας αΕΑΣ, που επιλύεται ανεξάρτητα και παράλληλα με τη Διαδικασία χΕΑΣ για την αποφυγή ανακατανομής μονάδων στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης Πραγματικού Χρόνου. Me τον τρόπο αυτό η εταιρία εκτιμά ότι θα αντιμετωπιστεί εύκολα και οριστικά το ζήτημα της ενεργοποίησης των μεγάλων όγκων ενέργειας ανακατανομής. Οπως αναφέρει μόλιστα οι μεγάλοι όγκοι στο redispaching οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, και όχι μόνον στην έλλειψη της διάκρισης που αναφέρθηκε προηγουμένως.
- Επίσης θεωρεί ότι η προτεινόμενη από τον ΑΔΜΗΕ μεθοδολογία, δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό πρόβλημα αντίρροπων ενεργοποιήσεων και υπογραμμίζει ότι οι τροποποιήσεις που προτείνει είναι ουσιαστικές και απαραίτητες, καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη σύγκλιση του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στους συμμετέχοντες, οδηγούν σε ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων και εν τέλει σε μείωση του συνολικού κόστους εξισορρόπησης.
Τονίζει δε ότι ο Διαχειριστής σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της αγοράς θα πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις για τον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων συνολικών αλλαγών, αποφεύγοντας επί μέρους μέτρα και επιτυγχάνοντας οριστικές αλλαγές, οι οποίες είναι και επιτακτικές προκειμένου να ενταχθεί η ελληνική αγορά εξισορρόπησης στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες Εξισορρόπησης χΕΑΣ (MARI) και αΕΑΣ (PICASSO).
Στην επιστολή της η ΔΕΗ προσθέτει ότι συμφωνεί με την επιλογή αποζημίωσης της ενέργειας για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης βάσει τιμής προσφοράς (pay-as-bid), αλλά σημειώνει ότι όταν δεν αποτυπώνεται η αιτιολόγηση της επιλογής, η παροχή ενέργειας ανακατανομής προηγείται της ενέργειας εξισορρόπησης.