Την εφαρμογή μέτρων για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών φέρεται να ζητά από τους Διαχειριστές της αγοράς ηλεκτρισμού και κυρίως από τον ΔΕΔΔΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, έχει φέρει απλήρωτους λογαριασμούς και έχει αυξήσει τις οφειλές των προμηθευτών, ειδικά κάποιων μικρότερων και μη καθετοποιημένων, προς όλους τους φορείς που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων.
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της ΡΑΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, εκπροσώπων του ΔΑΠΕΕΠ και του ΔΕΔΔΗΕ και στελεχών κάποιων από τις εταιρίες προμήθειας. Στη σύσκεψη πάντως δεν συμμετείχε ο ΑΔΜΗΕ, παρότι και προς αυτόν έχουν αυξηθεί οι οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των οφειλών κάθε εταιρίας προς τους Διαχειριστές, συνιστώντας παράλληλα να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπουν οι κανονισμοί.
Η ΡΑΕ εξετάζει τα στοιχεία των προμηθευτών με βάση τις αρχές της διαχείρισης κινδύνου για τους διαχειριστές και με γνώμονα την ομαλή χρηματοδότηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος, την ίση μεταχείριση μεταξύ των προμηθευτών και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας της αγοράς ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες διαταραχές.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τους σχετικούς κανονισμούς οι διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το “καμπανάκι” κτύπησε κυρίως για τον ΔΕΔΔΗΕ, προς τον οποίο οι οφειλές έχουν αυξηθεί αισθητά, προκειμένου να ασκήσει πίεση και να λάβει και νομικά μέτρα σε βάρος των εταιριών που δεν έχουν αποδώσει τα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής.
Παράλληλα, από πλευράς ΡΑΕ, φέρεται να γίνονται αυστηρές συστάσεις προς τις εταιρίες προμήθειας για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τους Δήμους, προς τους οποίους έχουν συσσωρευτεί χρέη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ.
Η πολύμηνη ενεργειακή κρίση “κτυπά” τους προμηθευτές από δύο πλευρές: Στο επίπεδο της ρευστότητας, λόγω του αυξημένου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρική και στο επίπεδο της εισπραξιμότητας, καθώς παρά τα επιδόματα της κυβέρνησης, που συνολικά υπολογίζονται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ το μήνα, πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Οι οφειλές προς τους παρόχους διογκώνονται και εκείνοι με τη σειρά τους καθυστερούν την απόδοση των τελών υπέρ τρίτων, που είναι ενσωματωμένοι στους λογαριασμούς (τέλη χρήσης δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, Δήμοι κλπ)
Για τις μικρές εταιρίες προμήθειας, οι οποίες δεν συνδέονται εταιρικά με παραγωγούς ρεύματος, το πρόβλημα της ρευστότητας είναι οξύτερο.
Η μεγάλη ανησυχία είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα γενιά χρεών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και ο φόβος της επανάληψης φαινομένων τύπου Energa και της Hellas Power, δύο εταιριών που έκλεισαν στην πρώτη φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, αφήνοντας τεράστια χρέη στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, τότε θυγατρικές της ΔΕΗ, η οποία και τα επωμίστηκε τελικώς.