Tην ετοιμότητά του να προχωρήσει στις απαραίτητες διεργασίες για την υλοποίηση του καλωδίου μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου - Ελλάδος δήλωσε χθες ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία είπε ότι ζούμε τη χειρότερη κρίση, χειρότερη ίσως και από την περίοδο της χρεοκοπίας της χώρας, καθώς μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην ενέργεια και γενικότερα στην οικονομία.
Σχετικά με τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Αττικής είπε ότι οι κυβερνήσεις της Αθήνας και του Καϊρου μετά και τις χθεσινή συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έχουν καταλήξει ότι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο άλλωστε έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ο ΑΔΜΗΕ με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κοπελούζος σε συνάντηση με δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε χθες και τηλεδιάσκεψη με ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου με δάνεια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το υπόλοιπο κόστος, μέχρι τα 3,5 δισ. ευρώ του εκτιμώμενου προϋπολογισμού σχεδιάζεται να καλυφθούν από ευρωπαϊκές ενισχύσεις και ίδια συμμετοχή.
Το έργο αφορά σε διασύνδεση διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος Υψηλής Τάσης (500kV) από την Αίγυπτο στην Αττική για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Προβλέπεται η κατασκευή συδέσμου HVCD, ισχύος 3.000MW με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς.
Ο κ. Κοπελούζος κάλεσε τρίτους επενδυτές να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, το οποίο εκτός από το καλώδιο προβλέπει και την ανάπτυξη 3.000 MW πράσινης ενέργειας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της αναζήτησης από την Ευρώπη ενεργειακών πόρων, που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και των στόχων για το Κλίμα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.
Οπως είπε η Αίγυπτος έχει πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση φωτοβολταΪκών στην Αίγυπτο ανέδειξαν τιμή στα 17 δολ/MWh, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή στον τελευταίο σχετικό διαγωνισμό ήταν περίπου 37 ευρώ/MWh.
Η διασύνδεση έχει ήδη ενταχθεί στα έργα του ENTSO-E και αναμένεται να περάσει στα νέα έργα PCI της ΕΕ, μετά την επικαιροποίηση της λίστας τον Ιούνιο.
Το μήκος του καλωδίου φθάνει στα 950 χλμ καθώς έχει επιλεγεί σκοπίμως διαδρομή, η οποία δεν είναι μεν η πλέον σύντομη σε απόσταση αλλά παρακάμπτει τις ΑΟΖ της Λιβύης και της Τουρκίας.
Δεδομένου του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του έργου, καθώς στόχος είναι να μεταφέρει πράσινο ρεύμα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες μέσω των διασυνδέσεων, η χρέωση μεταφοράς θα προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση το IRR και την απόδοση κεφαλαίου (WACC).
Ας σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΠΕ συνολικής ισχύος 61 γιγαβάτ, εκ των οποίων για εξαγωγές μέσω του καλωδίου υπολογίζονται 3 GW. Xωρίς καμία νέα επένδυση θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Ελλάδα περί τα 700 MW. Aπό το μεταφερόμενο ρεύμα στόχος είναι το 1/3 να τροφοδοτεί τη βιομηχανία , το 1/3 να οδεύσει σε εξαγωγές μέσω Ελλάδος και το υπόλοιπο 1/3 να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Για τη κατασκευή του καλωδίου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τα 2,5 χρόνια ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας ακόμα χρόνος για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
“Οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας είναι άλλες από αυτές που επικρατούσαν πριν από μία εβδομάδα” δήλωσε ο κ. Κοπελούζος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες των εγκρίσεων για τα έργα, όπως το καλώδιο Αιγύπτου- Ελλάδος, θα επιταχυνθούν.