Ως ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ως ορόσημο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, εγκαινιάζοντας το έργο., που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μονάδα ισχύος 204,3 MWp που αποτελείται από 18 φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο συνδέεται στο σύστημα με γραμμές μεταφοράς 13,3 χλμ. Για την ανάπτυξή του, τα ΕΛΠΕ είχαν εξαγοράσει στις αρχές του 2020 από τη γερμανική εταιρία JUWI χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σε τελικό στάδιο αδειοδότησης. Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ και αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ διπλής όψης, πράγμα που το καθιστά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με πάνελ διπλής όψης.
Η μέση τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, όπως διαμορφώθηκε από το σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, ανέρχεται σε 57,2 ευρώ/MWh.
Τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης καταθέσει αιτήσεις για 125 MW αποθήκευσης στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, καθώς και για 125 MW αποθήκευσης στην Ελευσίναι και επιπλέον 125 MW στη Θεσσαλονίκη. Συνολικός στόχος είναι η εγκατάσταση ανανεώσιμης ισχύος 2 GW ως το 2030, ενώ εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για θαλάσσια αιολικά πάρκα, το πιθανότερο με διεθνή συνεργασία.
Το έργο αποτυπώνει τους στόχους μας για μετάβαση όχι μόνον στην πιο καθαρή αλλά και στη φθηνότερη ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η όλη πρωτοβουλία για την επένδυση είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο και την τότε καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελας Μέρκελ πριν δύο χρόνια στο Βερολίνο. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης ανέρχεται στο 35%, η κατασκευή του απασχόλησε 350 εργαζόμενους και σε μόνιμη βάση δημιούργησε 40 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης και τις προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που ελκύει επενδυτές στη Δ. Μακεδονία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε εμβληματική την επένδυση. “Από την απαξία και η περιθωριοποίηση η Κοζάνη προχωρά μπροστά και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση” δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας παραμένει ισχυρός πυλώνας στήριξης του ενεργειακού μας συστήματος, εξοικονομώντας περί τα 70 εκατ. ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου, στις τιμές που διαμορφώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ας σημειωθεί ότι χθες το πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η παραγωγή λιγνίτη θα αυξηθεί κατά 50%, ότι οι μονάδες της ΔΕΗ που ήταν να κλείσουν το 2023 παίρνουν παράταση για δύο χρόνια και ότι η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαϊδα 5” θα γυρίσει σε φυσικό αέριο το 2028, αντί του 2025 όπως σχεδίαζε αρχικά η ΔΕΗ. Οι αλλαγές αυτές, που αποφασίστηκαν κάτω από τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν αναιρούν το στόχο για το πρασίνισμα της ηλεκτροπαραγωγής. “Η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Οσον αφορά στην νέα φωτοβολταϊκή μονάδα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης δήλωσε ότι ο όμιλος έχει ενσωματώσει δέσμευση για μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος κατά 50% ως το 2030, επιλογή που στηρίζουν οι μέτοχοι (όμιλος Λάτση και ελληνικό δημόσιο). Τόνισε ότι τα ΕΛΠΕ είναι από τις ταχυτέρα αναπτυσσόμενες εταιρίες ΑΠΕ στη χώρα, προσθέτοντας ότι το έργο που εγκαινιάστηκε χθες άρχισε να κατασκευάζεται το 2020 και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια. Η λειτουργία του αναμένεται να δώσει όφελος στην ενεργειακή αγορά της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ, από την εξοικονόμηση κόστους φυσικού αερίου και ρύπων. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο για τα δεδομένα της χώρας, που αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των ΕΛΠΕ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου.
——