Tα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με λειτουργική επιδότηση θα χρηματοδοτούνται από τον “νέο ΕΛΑΠΕ”, τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και Αποθήκευσης, ο οποίος δημιουργείται με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η αναμόρφωση του παλαιού ΕΛΑΠΕ - ο οποίος αποζημίωνε μόνον τις ΑΠΕ- αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του με ποσό ύψους 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προβλέπεται μάλιστα και αυστηρή προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου 2022 για την αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού, προκειμένου να αντληθούν τα κονδύλια.
Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση με το εθνικό δίκαιο μίας σειράς οδηγιών, προβλέπει και τη διαδικασία μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο αναμορφωμένος ΕΛΑΠΕ θα περιλαμβάνει δύο νέους υπολογαριασμούς, που θα πρέπει να είναι λειτουργικοί έως το τέλος Ιουνίου. Ο ένας αφορά στα νέα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021 και ο δεύτερος στα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2022 ο ΕΛΑΠΕ διαχωρίζεται λογιστικά σε τέσσερις υπολογαριασμούς και συγκεκριμένα:
- Στον υπολογαριασμό Αγοράς Ηλεκτρική Ενέργειας,
- Στον υπολογαριασμό Ενισχύσεων υφιστάμενων έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν 1.1.2021,
- Στον Υπολογαριασμό νέων έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για την αποζημίωση των νέων έργων που τίθενται λειτουργία από 1.1.2021, και
- Στον υπολογαριασμό Συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για την αποζημίωση των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Ο ΔΑΠΕΕΠ παραμένει διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού Μη-Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Οι δύο Διαχειριστές καταβάλλουν τα ποσά αποζημίωσης στους αντισυμβαλλόμενούς τους, τα οποία ανακτούν πλήρως από τον Ειδικό Λογαριασμό που διαχειρίζονται.
Για το ΕΤΜΕΑΡ, που αποτελεί ένα από τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, η τροπολογία προβλέπει ότι οι μοναδιαίες χρεώσεις ανά κατηγορία πελατών, προσδιορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ. Η απόφαση λαμβάνεται κάθε Δεκέμβριο και αναθεωρείται κάθε Ιούνιο, με στόχο να μην δημιουργείται έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, αφού αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ
Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος -Ενέργειας καθορίζονται οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία πελατών από 1.1.2019, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)». Πρόκειται για το μέτρο που αποτελεί εδώ και χρόνια αίτημα της βιομηχανίας, καθώς οδηγεί σε μείωση των σχετικών χρεώσεων για τις ενεργοβόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ο αρμόδιος φορέας για την υπαγωγή των δικαιούχων στις μειωμένες χρεώσεις είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υλοποιήσει και να διαχειρίζεται το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής αιτήσεων δυνητικών δικαιούχων.