Eν αναμονή τρίτου επενδυτή ή επενδυτών που πιθανώς να ενδιαφερθούν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, μετά την επίσημη αποχώρηση της γαλλικής Total, που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη και την πολύ πιθανή, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αποχώρηση της αμερικανικής ExxonMobil.
H κίνηση της Τotal δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι σχετικές φήμες κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό και ο γαλλικός όμιλος είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του, τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Η Total συμμετείχε με 40% στην κοινοπραξία που είχε αναλάβει την έρευνα και την εκμετάλλευση στα δύο μπλοκ της Κρήτης. Στην εν λόγω κοινοπραξία συμμετέχει με επίσης 40% η ExxonMobil και με 20% τα ΕΛΠΕ.
Στην ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρία ανέφερε ότι αποχωρεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών ( ηχητικές) στα δύο θαλάσσια μπλοκ, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη δέσμευσή της για παραμονή στην Ελλάδα κυρίως στο χώρο της πράσινης ενέργειας, μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αποχώρησή της δεν σημαίνει ότι οι θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά συνδυάζεται περισσότερο με την αλλαγή στρατηγικής του γαλλικού ενεργειακού ομίλου προς την εκμετάλλευση πιο ώριμων κοιτασμάτων, τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.
Η ExxonMobil αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Total σύντομα. Προς το παρόν ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος εξετάζει την πλήρη αποχώρησή του από τη Ρωσία ως τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters. Ηδη έχει απομακρύνει προσωπικό από το παραγωγικό κοίτασμα Σαχαλίνη 1, ενώ έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζόμενων στις μονάδες λιπαντικών και χημικών που διαθέτει στη Ρωσία.
Οι έρευνες στα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, σε θεωρητικό -γεωλογικό επίπεδο μίας υποσχόμενης περιοχής αλλά πρακτικά αχαρτογράφητης, δεν προχώρησαν ποτέ σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, παρότι η παραχώρηση στο κονσόρτσιουμ είχε ολοκληρωθεί πριν τρία χρόνια. Το υψηλό κόστος, σε συνδυασμό με την πολύ επιφυλακτική ως αρνητική στάση της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στην ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Ελλάδα, οι καθυστερήσεις με τις προσφυγές στο ΣτΕ, η ευρωπαϊκή και η εθνική πολιτική για την πράσινη ενέργεια μαζί με τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, στην πράξη είχαν παγώσει τις έρευνες.
Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία όμως και την ευρωπαϊκή αναζήτηση ενεργειακών πόρων εκτός Ρωσίας, η κυβέρνηση επανήλθε στην πολιτική υπέρ των ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες και πλέον οι αρμόδιες αρχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων αναζητούν στη διεθνή πετρελαϊκή σκηνή τους αντικαταστάτες της Total και πιθανώς της ExxonMobil.