Οι εναλλακτικές λύσεις για τον νέο μηχανισμό που θα περιορίζει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, εντός των περιθωρίων που θέτει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εξετάστηκαν χθες μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ με έμφαση στις θέσεις των Βρυξελλών για το ζήτημα των πληρωμών στη Gazrpom και το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε στην επίσημη εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, 5 Μαίου, ο υπουργός κ. Σκρέκας.
Ο νέος μηχανισμός για τις τιμές του ηλεκτρισμού, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ανακοινωθεί πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει στόχο να καταργήσει από τα τιμολόγια τη ρήτρα αναπροσαρμογής ή μεγάλο μέρος αυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται είτε κάποιου είδους πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποζημίωση των παραγωγών με μονάδες καύσης φυσικού αερίου για τη διαφορά, είτε πλαφόν στις τιμές λιανικής, με αντίστοιχες αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνει το μέτρο της επιδότησης, το οποίο ενδεχομένως να αυξηθεί για να καλύπτει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στη χονδρική.
Όποια μορφή πάντως και αν λάβει το μέτρο, τα ποσά που θα διατεθούν για την κάλυψη του έξτρα κόστους, είτε μέσω των επιδομάτων, είτε μέσω του μηχανισμού δεν μπορούν να ξεπερνούν τα όρια, που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, περί τα 3,6 δισ. ευρώ για το 2022. Το ποσό αυτό πάντως δεν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κυρίως από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων και από τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)
Συνολικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υποβλήθηκε προς έγκριση στην ΕΕ την περασμένη Παρασκευή προβλέπει τη διάθεση 4,336 δισ. ευρώ για το 2022 για την ελάφρυνση του κόστους, τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση πάντως, στο πρόγραμμα αυτό, αφήνει και ένα περιθώριο για “δυνητικά πρόσθετα μέτρα”, έως το τέλος του έτους από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Το κόστος των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση το 2021 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανήλθε συνολικά στα 991 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου είχε κόστος 630 εκατ. ευρώ για το 2021 και για φέτος, επί του παρόντος, αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δις. ευρώ (για το σύνολο του 2022).
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διατίθενται κα επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 722 εκατ. ευρώ. Aφορά στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 και το 2022, κόστους 90 εκατ. ευρώ, σε επιδόματα, ύψους 324 εκατ. ευρώ, στην επιδότηση του ντίζελ για τους αγρότες στα 60 εκατ. ευρώ, στην προπληρωμένη κάρτα καυσίμων στα 130 εκατ. ευρώ και σε άλλα μέτρα για τα οποία διατέθηκαν 118 εκατ. ευρώ.