Eπίσκεψη στο τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα θα πραγματοποιήσει σήμερα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, συνοδευόμενο από τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Ας σημειωθεί ότι στην κοινοπραξία που ελέγχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ μετέχει η βελγική εταιρία Fluxys, ο αντίστοιχος διαχειριστής φυσικού αερίου του Βελγίου.
Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου, Φιλίππου και της βασίλισσας του Ματθίλδης πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με τα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) να αποκτούν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο
Το βασιλικό ζεύγος, το οποίο θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι αναμένεται να ενημερωθεί για τη συμβολή του σταθμού στον εφοδιασμό της Βουλγαρίας, προς την οποία η Ρωσία διέκοψε την εξαγωγή αερίου, καθώς και για τη νέα επένδυση του ΔΕΣΦΑ, που αφορά στην ενοικίαση πλωτού τερματικού αποθήκευσης LNG
H νέα μονάδα, αφορά σε πλοίο- αποθήκη που αναμένεται να είναι λειτουργικό από τον Ιούλιο. Το FSU, το οποίο θα εκμισθωθεί για ένα χρόνο, θα αυξήσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας κατά 150.000-174.000 κυβικά μέτρα αερίου σε συνθήκες πλήρωσης 100%. Πρόκειται για αύξηση που ισοδυναμεί με διεύρυνση κατά περίπου 70% της δυναμικότητας των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα.
Οι επιπλέον ποσότητες προορίζονται τόσο για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αέριο όσο και για τον εφοδιασμό γειτονικών χωρών. Αλλωστε η τροφοδοσία της Βουλγαρίας είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσει ο υπουργός κ. Σκρέκας με τον Βούλγαρο ομόλογό του στη Σόφια κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται και η πρόοδος στο έργο του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), o oποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, καθώς και το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στο νέο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζεται στη γειτονική χώρα.
Η Βουλγαρία, μέσω της κρατικής Bulgartransgas συμμετέχει με 20% στον πλωτό σταθμό αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, όπου χθες πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την εκκίνηση των εργασιών υλοποίησης του έργου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών LNG το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναδεικνύει σταδιακά τη Ρεβυθούσα σε κύρια υποδομή εισαγωγής αερίου στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Τα φορτία LNG που εκφορτώθηκαν στο τερματικό κάλυψαν το 43,23% των εισαγωγών.