Tη θέση κυρίαρχου παίκτη στην πράσινη μετάβαση διεκδικεί η Motor Oil μετά τη συμφωνία με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη για την εξαγορά του 29,87% του μετοχικού τους κεφαλαίου στην κατασκευαστική Ελλάκτωρ, έναντι 182 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα deal που εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση της Motor Oil στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, συμπεριλαμβανομένων και των αιολικών της “Ανεμος”, δημιουργώντας συνδυαστικά έναν ισχυρό πόλο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με περίπου 800 MW πράσινης ενέργειας σε λειτουργία και σχεδόν 2,3 GW στο pipeline, δηλαδή σε καθεστώς κατασκευής ή ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάκτωρ διαθέτει σήμερα μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 493 MW και η Mότορ “Οιλ λειτουργεί πάρκα ΑΠΕ ισχύος 280 MW. Υπό κατασκευή και ανάπτυξη η Ελλάκτωρ έχει έργα περί τα 1,6 GW, ενώ το pipeline της Motor Oil περιλαμβάνειέργα συνολικής ισχύος άνω των 600 MW.
Οπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο, η Motor Oil και ο η ολλανδική Reggeborgh, η οποία κατέχει το 29,847% της Ελλάκτωρέχουν προχωρήσει σε μία κατ αρχήν συμφωνία, που προβλέπει ότι το τμήμα ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου θα αποσχιστεί και θα περιέλθει σε μία νέα εταιρία στην οποία η Motr Oil θα κατέχει το 75% και η Ελλάκτωρ το 25% Θα πραγματοποιηθεί αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, ενώ εξετάζεται η αναχρηματοδότηση των δανείων της κατασκευαστικής εταιρίας, η οποία έχει λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 685 εκατ. ευρώ.
Η απόκτηση του πράσινου χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της Motor Oil για διεύρυνση της παρουσίας της στην ανανεώσιμη ενέργεια, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως το 2050. Η πολιτική του μηδενικού άνθρακα έχει οδηγήσει διεθνώς πολλούς πετρελαϊκούς ομίλους στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, με τη δυναμική είσοδο στον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ καθώς και στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, τα συνθετικά καύσιμα χαμηλού άνθρακα και οι μονάδες διακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Η Motor Oil είχε ήδη ανακοινώσει από το καλοκαίρι τον σχεδιασμό της για δυναμική είσοδό στις ΑΠΕ και γενικότερα στις πράσινες τεχνολογίες τόσο με εξαγορές όσο και με νέες επενδύσεις, όπως το πρότζεκτ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για μονάδα υδρογόνου κλπ.