Aνοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση μίας σειράς βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση και την Υψηλή Τάση με ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, όπως έχει υπολογιστεί για το 2021, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έστειλε προς ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου ελληνικού μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους εκπομπής ρύπων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Το σχέδιο, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και περίπου 1 1/2 χρόνο θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν ως το τέλος του 2022, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.
Η αντιστάθμιση αφορά σε βιομηχανίες, ηλεκτροδοτούμενες στην Υψηλήκαι στη Μέση Τάση, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς όπως μέταλλα (αλουμίνιο, σίδηρος, χάλυβας κλπ), χαρτί, αέρια, πετρέλαιο κ.α και είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στη λεγόμενη “διαρροή άνθρακα”, δηλαδή στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος ρύπων στην Ευρώπη και να διατηρήσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό. Συνολικά δέκα είναι οι κλάδοι που δικαιούνται την αντιστάθμιση, ενώ ανάμεσα στιςνέες κατηγορίες που εντάχθηκαν είναι η παραγωγή υδρογόνου και η βιομηχανία χαλκού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε από περίπου 33 ευρώ/τόνο στις αρχές του 2021 σε περίπου 80 ευρώ/τόνο, σήμερα.
Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων καθορίζεται στο 75%, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά́ η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη- μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση του έμμεσου κόστους CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά την εφαρμογή́ της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή́
Ο παλαιός μηχανισμός αντιστάθμισης είχε λήξει στο τέλος του 2020, με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές να τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 και ορίζοντα ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2030.Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη- μέλη κλήθηκαν να θεσπίσουν νέο καθεστώς αντιστάθμισης για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, προκειμένου να αποφύγουν τη «διαρροή άνθρακα».
Τα εθνικά σχέδια αντιστάθμισης εγκρίνονται από την ΕΕ πριν τεθούν σε εφαρμογή.