Aποσφραγίζονται σήμερα, 14 Ιουνίου οι προσφορές των 7 εταιριών, οι οποίες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές και αμέσως μετά η Επιτροπή Διεξαγωγή του διαγωνισμού την αξιολόγηση και τον έλεγχο για την τήρηση των όρων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής.
Οι 7 εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές ήταν : Η αμερικανική ITRON, η Landis+Gyr με έδρα την Ελβετία, η Elster, που ανήκει στον διεθνή βιομηχανικό όμιλο Honeywell, η PROTASIS, ελληνική εταιρεία που εκπροσωπεί τη γαλλική Sagemcom, η σλοβακική Ιskraemeco, η Gridspertise του ιταλικού ομίλου Enel και η Intrasoft International. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας εταιρίες που θα προκριθούν.
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς για τον ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού της τάξης των 830 εκατ. ευρώ, ο οποίος έχει και μακρά ιστοριία, αφού η πρώτη αποτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση τηλεμετρητών είχε ξεκινήσει πριν 8 χρνια. Ο τρέχων διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Όσοι υποψήφιοι περάσουν στο δεύτερο στάδιο θα κληθούν να υποβάλουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Στο τρίτο και τελικό στάδιο θα υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αφορούν στις τεχνικές, εμπορικές, νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του Τεύχους Διακήρυξης. Οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στην κατάρτιση συμβάσεων πλαισίου για την προμήθεια εξοπλισμού.
Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» στη Χαμηλή Τάση με την πλήρη αντικατάσταση των 7.354.000 υφιστάμενων ρολογιών να έχει υλοποιηθεί έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανακοινώσει και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα , σύμφωνα με το οποίο το 2022 θα πρέπει να τοποθετηθούν 300.000 «έξυπνοι μετρητές», 500.000 επιπλέον μετρητές θα πρέπει να εγκατασταθούν το 2023, ακολουθούν 800.000 μετρητές το 2024, από 1 εκατομμύριο μετρητές κατ’ έτος το 2025 και το 2026, το 2027 θα προστεθούν άλλοι 813.000, ενώ το 2028 και το 2029 θα εγκατασταθούν από 1.000.000 έξυπνοι μετρητές κάθε χρόν και τέλος το 2030 θα τοποθετηθούν 900.000 μετρητές.
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι προσφορές, που κατατέθηκαν πρέπει να αφορούν στην προμήθεια:
Εξοπλισμού Πεδίου (δηλαδή τις μετρητικές μονάδες και τον εξοπλισμό επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)
Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής– Advanced Metering Infrastructure System (συστήματα λογισμικού)
Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων-Meter Data Management System (MDM System)
Κάθε προσφορά που θα υποβάλλεται για την ανάθεση των συμβάσεων θα αποτελείται από δύο προϊόντα, το προϊόν 1 για Εξοπλισμό Πεδίου και AMI System και το προϊόν 2 για MDM System.
Στις υποχρεώσεις των αναδόχων συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η ενοποίηση μεταξύ τους και με άλλα συστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, η εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση τους, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησής τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνάψει συμβάσεις πλαίσιο με έως και τρεις προμηθευτές με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να αναθέσει έως και 7,7 εκατ. Μετρητικές Μονάδες.
Σε κάθε προμηθευτή θα ανατεθεί ένας αρχικός εγγυημένος όγκος Μετρητικών Μονάδων και στη συνέχεια θα διεξαχθούν Mini-Tenders για την ανάθεση πρόσθετων όγκων, χωρίς δέσμευση ποσοτήτων και χρονισμού για το ΔΕΔΔΗΕ.
Ο αρχικός εγγυημένος όγκος θα αποφασιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερος των 2 εκατ. ή μεγαλύτερος των 3 εκατ. Μετρητικών Μονάδων στο σύνολο του.
Σε κάθε Mini-Tender, η συνολική ποσότητα των Μετρητικών Μονάδων που προκηρύσσεται θα διαμοιράζεται στους προμηθευτές που υπέβαλαν παραδεκτές προσφορές βάσει της κατάταξης τους. Συγκεκριμένα, για τρεις προμηθευτές ο πρώτος σε κατάταξη θα πάρει το 40% του συνολικού όγκου, ο δεύτερος το 35% και ο τρίτος το 25%. Για δύο προμηθευτές, ο πρώτος θα πάρει το 60% και ο δεύτερος το 40% σου συνολικού όγκου.
Το προφίλ των εταιριών
- Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
- Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμενο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.
- Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.
-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την Γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.
- Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.Η Iskraemeco διαθετει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.
-Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.
-Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.