Σε αντιπαράθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας βρίσκεται ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Θανάσης Δαγούμας, ο οποίος, όπως διαφάνηκε χθες από τις δηλώσεις του σε συνέντευξη τύπου, αισθάνεται ότι παραγκωνίζεται από την ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα η διεξαγωγή της συνέντευξης, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και ημέρες, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, η οποία πρακτικά ανατρέπει προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής, που παρεμπόδιζαν την ομαλή μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas.
Οι περιπτώσεις, που αποφάσεις της ΡΑΕ παρακάμπτονται μέσω νομικών ρυθμίσεων ή οι θέσεις της Αρχής αγνοούνται φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Η πιο πολύκροτη είναι η απόφαση της ΡΑΕ για την πιστοποίηση των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠΑ Υποδομών, που προκάλεσε τριβές με το ΤΑΙΠΕΔ και τον υποψήφιο αγοραστή Italgaz ως προς το χρόνο διατήρησης του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ηταν ο βασικός λόγος της μέχρι σήμερα καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από τους Ιταλούς. Τελικώς, το πρόβλημα “θεραπεύτηκε” με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, που δίνει τη δυνατότητα νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού των θυγατρικών και όχι ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, όπως προέβλεπαν οι αποφάσεις της ΡΑΕ.
Ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι προτίθεται να στείλει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την παράκαμψη των αποφάσεων της Αρχής.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα, ανέφερε το υπουργείο εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/73/ΕΚ που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό για τη δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου. «Ως εκ τούτου η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής την όποια σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Όμως δεν ήταν μόνον η νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα αυτό, που έχει προκαλέσει την ενόχληση του κ. Δαγούμα. Ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή ΥΚΩ ύψους 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από χρεώσεις παλαιότερων ετών, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι ποτέ δεν υποβλήθηκε στην Αρχή τέτοιο αίτημα, προσθέτοντας ότι με τη νέα διάταξη αναθεωρούνται παλαιότερες αποφάσεις της ΡΑΕ, οι οποίες εκκαθάριζαν τις παλαιές ΥΚΩ.
Επίσης ο πρόεδρος της ΡΑΕ επέκρινε το γεγονός ότι δεν έχουν επιστραφεί 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές ηλεκτρισμού από τις υψηλές τιμές στην αγορά Εξισορρόπησης κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της, παρά τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο. Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τη ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Τάχθηκε πάντως υπέρ των μέτρων για τη μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και τη φορολόγηση των υπερεσόδων, λέγοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρώντας ορισμένες επιφυλάξεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς λιανικής και κυρίως για το ενδεχόμενο εμφάνισης εναρμονισμών πρακτικών. Όπως είπε η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ο οποίος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ασφάλεια εφοδιασμού ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Σε ότι αφορά το θέμα της υποχρεωτικής αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% της ετήσιας κατανάλωσης είπε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ιταλία και θα ακολουθήσουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό αποθήκευσης.
Τέλος ο κ . Δαγούμας έθιξε και το ζήτημα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που στη χώρα μας προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση, αντί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ.