Αντιδράσεις τόσο από προμηθευτές ηλεκτρισμού όσο και από τους παραγωγούς φέρνουν οι δύο πρόσφατες τροπολογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, η μία για τα τιμολόγια που προκύπτουν με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η άλλη για τα υπερέσοδα των παραγωγών
Οι προμηθευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των επισφαλειών των προμηθευτών ηλεκτρισμού, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα “υπερκέρδη” μπορεί να είναι της μόδας αλλά από τα λεγόμενα “υπερέσοδα” έχουν ξεχαστεί τα “υπερέξοδα”……
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε ανακοίνωσή του, χθες, επισημαίνει ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής οδηγούν σε κατάργηση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειαςκαι σε αποσταθεροποίηση της αγοράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επισφάλειες για τον κλάδο της προμήθειας.
Πρόκειται για μία τροποποίηση, που δεν παρουσιάστηκε σε δημόσια διαβούλευση, ούτε συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (24/6) μετά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, προσθέτει ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή τουςκαι δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της «οριακής τιμής» του συστήματος. Επισημαίνει δε ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια.
“Είναι κατανοητή η καλή πρόθεση του Υπουργείου να λάβει μέτρα υπέρ των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας” αναφέρει ο Σύνδεσμος. “Δεδομένης όμως της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς” τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΕΣΠΕΝ.
Και συνεχίζει: “Η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών, αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν.
Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις με τις οποίες οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.
Επιπρόσθετα, η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προηγούμενους προμηθευτές, αναμένεται με βεβαιότητα να επιτείνει τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού», και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους στις ανακύπτουσες επισφάλειες.
Οι προτεινόμενες διά της τροπολογίας αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε κατάργηση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζουν πολύ σοβαρά τεχνικά και ρυθμιστικά ζητήματα, και θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω ως προς την εφαρμογή τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, κατά τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , που πραγματοποιήθηκε χθες, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Περιστέρης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την όλη συζήτηση για τα υπερκέρδη στην ενέργεια, κατά δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Είναι μια λέξη της μόδας τα “υπερκέρδη” των ενεργειακών εταιρειών. Έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε είχαν προκύψει από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Τα λεγόμενα “υπερέσοδα” αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχης περιόδου. Δεν νομίζω ότι μιλάμε ούτε για “υπερκέρδη”, ούτε για “υπερέσοδα”, ούτε για τίποτα παρεμφερές. Τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια. Κατά την άποψη τη δική μου, το να απομονώνουμε μία συγκεκριμένη περίοδο επιλεκτικά, 3 μήνες από τον έναν χρόνο και 3 μήνες από τον άλλον και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα, παραμορφώνει την εικόνα. Η εκτίμησή μας είναι ότι βλέποντας από το μέσο του 2021 που άρχισε να ανεβαίνει δραματικά η τιμή του φυσικού αερίου αλλά και κάνοντας μία όσο το δυνατόν πιο προσεχτική πρόβλεψη για μέχρι το τέλος του 2022, αυτή η ιστορία των “υπερεσόδων” δεν έχει καμία υπόσταση, γιατί όπως είπαμε πρέπει να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτές που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους.»