Aπόθεμα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων “μαζεύει” η ΔΕΗ και λειτουργεί συντηρητικά τις υδροηλεκτρικές της μονάδες για να υπάρχουν “εφεδρείες” σε περίπτωση που διακοπεί η τελείως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Πρόκειται για το πιο ακραίο και αρνητικό από τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα συνοδευτεί και από νέα πολύ μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ενώ οι χώρες- μέλη της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν μέτρα μείωσης της ζήτησης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε πάντως ότι η ΔΕΗ προετοιμάζεται για μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, προμηθευόμενη εναλλακτικά καύσιμα για τις μονάδες φυσικού αερίου, αποθεματοποιώντας λιγνίτη, προετοιμάζοντας όσες μονάδες μπορούν να δουλέψουν και χειριζόμενη ανάλογα τους υδροταμιευτήρες. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σε ορυχεία που έχουν κλείσει, όπως αυτό του παλαιού ηλεκτροπαραγωγικού συγκροτήματος της Καρδιάς, απ’ όπου έχουν αποξιλωθεί μηχανήματα, θα χρειαστούν έξι μήνες ή και περισσότερο για να επανέλθει σε κάποιο επίπεδο παραγωγικής ετοιμότητας.
Οπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, μία διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς όλη την Ευρώπη θα σήμαινε ότι όλες οι χώρες ταυτόχρονα θα έσπευδαν να προμηθευτούν ποσότητες από άλλες πηγές, πράγμα που “ σίγουρα, 100%, θα προκαλούσε φοβερή άνοδο στις τιμές”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο συμβόλαιο Ιουλίου διαμορφώθηκε στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 139 ευρώ/MWh (+7,605%).
Ο κ. Στάσσης τόνισε πάντως ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, καθώς προμηθευεται αέριο και από άλλες πηγές, όπως ο αγωγός TAP και το υγροποιημένο αέριο (LNG).
Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο αναμένεται να φθάσει στη Ρεβυθούσα και η νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης (FSU), που έχει μισθώσει ο ΔΕΣΦΑ από τη Gaslog για ένα χρόνο. Την περίοδο αυτή γίνεται λειτουργική προετοιμασία του συστήματος προκειμένου να υποδεχθεί το FSU, ενώ η ΡΑΕ έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για τα τέλη χρήσης της Ρεβυθούσας με δεδομένη την ύπαρξη του FSU, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του αποθηκευτικού συγκροτήματος. Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι σε δεύτερη φάση να προχωρήσει στην αγορά του FSU, για να υπάρχει μόνιμα διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος.
Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, εκτός από την έγκριση του σχεδίου της Κομισιόν για τα αποθέματα αερίου που πρέπει να διατηρεί κάθε χώρα, συμφώνησε και σε μέτρα για τον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης αερίου
Το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στις χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή (άνθρακα, πυρηνική ενέργεια κλπ), προκειμένου να μειωθεί η συνολική κατανάλωση αερίου και να αποθεματοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερες ποσότητες για τον χειμώνα.
Ας σημειωθεί ότι ήδη, εξ αιτίας της τιμής του αερίου, πολλές χώρες έχουν επιστρέψει στη χρήση άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή.
«Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ‘70» κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Τέλος, στη γενική συνέλευση ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε ότι περίπου σε ένα μήνα θα υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, είπε ότι η εταιρία θα αποδώσει μέρισμα τους μετόχους της για τη χρήση του 2023 και εξέφρασε την πίστη και τη αισιοδοξία του για την πορεία της μετοχής, “η οποία όχι μόνον θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει”, όπως είπε χαρακτηριστικά.